“Internet of things wordt drijvende kracht achter 5G”
De term ‘5G’ doet al een tijdje de ronde, maar de technologie laat op zich wachten. Daarom is het nog niet helemaal zeker welke rol het netwerk zal spelen. Een Amerikaans onderzoek van van IHS licht alvast een tipje van de sluier over de marketing en strategieën rond 5G.
[related_article id=”167952″]Breuk met mobiel
Bijna de helft van de respondenten in het onderzoek zien 5G als “revolutionair”: ze zijn overtuigd dat 5G een breuk signaleert met voorgaande LTE-netwerken, en een volledig nieuwe architectuur nodig zou hebben, weg van mobiele toepassingen. Dat wil zeggen dat 5G bijvoorbeeld niet de volgende netwerkstandaard wordt voor nieuwe smartphones.
Het ziet er naar uit dat 5G in de plaats daarvan gebruikt zal worden voor toepassingen waar 4G onvoldoende is gebleken. Volgens 79 procent van de ondervraagden komt dat neer op het internet of things. De geconnecteerde apparaten die daarbij horen, hebben immers nood aan een snelle en betrouwbare verbinding; denk maar aan domotica, wearables of smart cities. Zulke verbindingen rekenen onder andere op een extreem lage latency: een zo kort mogelijke vertraging bij het communiceren tussen apparaten. Een industrie als deze wordt de “drijvende kracht” achter 5G, volgens de respondenten.
Driekwart van de ondervraagden meent bovendien dat 5G in geen enkel geval 4G zal vervangen. De twee hebben andere doeleinden en zullen in de plaats daarvan naast elkaar functioneren. Smartphones zullen nog even afhankelijk blijven van 4G, of LTE, dat overigens ook steeds sneller wordt.
Welke definitie?
“De 5G-enquête van dit jaar laat duidelijk zien dat ontwikkelingen rond 5G heel dynamisch zijn, en goed op weg met proefprojecten rond 2017-2018 en commerciële uitrol in 2020 of later,” besluit Stéphane Téral van IHS. “Omdat de 5G-standaard niet beschikbaar zal zijn tot 2020, zal deze race rond 5G eerst nog leiden tot een marketingstrijd rond wat 5G echt is. Er is nog veel werk voor de boeg voor het definiëren van 5G.”