Hier zijn de top tien applicaties die je installeert, maar niet gebruikt
Elke computer is uitgerust met een lading ongebruikte software. Applicaties worden geïnstalleerd, maar daarna nooit meer gebruikt. Volgens een recent onderzoek van 1E, kosten zulke applicaties bedrijven handenvol geld.
Werkgevers betalen voor de licenties, vaak per gebruiker, maar krijgen er geen productiviteit of extra vaardigheden voor terug. De ongebruikte applicaties worden daarom ‘software waste‘ genoemd: softwareverspilling.
Gemiddeld telt een Amerikaans bedrijf jaarlijks 247 dollar neer voor zulke verspilling per gebruiker, omgerekend bijna 220 euro. Dat komt neer op een totaal van een denderende 28 miljard dollar per jaar, oftewel 24 miljard euro, die wordt uitgegeven aan overbodige software.
Top tien
Volgens het rapport zijn dit de applicaties die het vaakst aanwezig zijn op een computer, maar toch zo goed als nooit gebruikt te worden:
1. TechSmith Camtasia Studio (67 procent)
2. SAP Crystal Reports (63 procent)
3. Adobe InDesign (55 procent)
4. Adobe Dreamweaver (55 procent)
5. Microsoft Visio (47 procent)
6. Adobe Illustrator (47 procent)
7. Microsoft Project Professional (46 procent)
8. Adobe Photoshop (42 procent)
9. Helios TextPad (40 procent)
10. Corel WinZip (34 procent)
Gespecialiseerde software scoort hoog in de top – vooral van Adobe. Het lijkt erop dat bedrijven meer software kopen dan eigenlijk nodig is: welke werknemer heeft Adobe InDesign of Illustrator elke dag nodig tenzij zijn of haar functie rechtstreeks met vormgeving te maken heeft?
Paradox
Ten slotte kwam het onderzoek tot een verrassende conclusie: bedrijven met meer werknemers hebben het minst te kampen met softwareverspilling. Dat zou te wijten zijn aan de voorzorgsmaatregelen die zulke bedrijven kunnen treffen.
Vanaf 20.000 werknemers volgen bedrijven de uitgaven aan software op met software asset tracking, waardoor verspilling wordt verminderd. Kmo’s hebben die middelen doorgaans niet, waardoor zij geen zicht hebben op de verspilling en meer kosten moeten incasseren. Om geld te besparen, moet je dus eerst uitgeven.