[Video] Onderzoekers IBM tonen eerste prototype van cognitieve hypervisor
Deze zogenaamde ‘cognitieve hypervisor’ is een pentagonvormig kastje dat in verbinding staat met diverse wearable-apparaten die de patiënt draagt en die data doorsturen, waaronder de hartslag, lichaamstemperatuur en elektrocardiogrammen.
Bedoeling is dat het apparaat in het huis van een patiënt komt te staan, en vervolgens de informatie komende van de verschillende wearables verwerkt, interpreteert en desnoods doorstuurt naar de behandelende arts.
De analyse van de data gebeurt in eerste instantie op de hypervisor zelf, waarna het via cognitieve analyse de gezondheidstoestand van de patiënt interpreteert. Eventuele waarschuwingen worden daarbij meteen gemeld aan de patiënt, zowel visueel via oplichtende pictogrammen aan de bovenkant van de hypervisor, als auditief (zie video).
Internet of the body
Het onderzoek naar dit soort van apparaten kadert in een grotere investering in het zogenaamde internet of the body-project, waar IBM naast het labo in Zürich ook de labo’s in Tokio en de Thomas J. Watson Research Centers in de VS aan laat meewerken.
Met het onderzoek mikt IBM op de korte termijn naar een verbeterde opvolging van specifieke ziektes. Maar op middellange termijn moeten, o.a. door het linken van de datastromen aan analysesystemen en machine learning-algoritmes, ook meer complexe en generische medische toepassingen mogelijk worden dankzij de hypervisor.
In de onderstaande video demonstreert dokter Rahel Straessle, post-doctoraat Research Fellow bij IBM, de werking van de cognitieve hypervisor.