Toekomst werkvisum onder Trump maakt tech-industrie nerveus
De Amerikaanse tech-industrie, waaronder Apple, Facebook en Amazon, lobbyde eerder dit jaar voor een uitbreiding van het visumprogramma om buitenlandse werkkrachten aan te nemen, maar dat verzoek viel op dovemansoren, aangezien de Trump-administratie wellicht plant het visumprogramma te verstrengen.
Het H-1B-programma
Zo’n 85.000 werkkrachten en studenten krijgen jaarlijks toegang tot de VS met behulp van een H-1B-visum. Het H-1B laat toe om in de Verenigde Staten te werken voor een maximum van tien jaar, en wordt in de techindustrie vooral gebruikt overzees talent aan te werven dat in eigen land zeldzaam is. Het gaat dan doorgaans om hooggeschoolde, goedbetaalde werkkrachten die later veelal een permanente verblijfsvergunning aanvragen – een zogenaamde ‘green card’.
Trump is ambigu
De industrie maakt zich nu druk om een mogelijke herziening van het visumprogramma onder de Trump-administratie. Toekomstig president Trump reageerde tot nu toe ambigu over de kwestie. Het afgelopen jaar liet hij zich zowel positief als negatief uit over het systeem, maar zijn voorgestelde minister van justitie, Jeff Sessions, is een uitgesproken tegenstander van het H-1B-systeem.
“Duizenden Amerikaanse werkkrachten worden vervangen door buitenlandse werkers,” zei Sessions in februari nog. Zowel Walt Disney als de South Californian Edison Company worden ervan beschuldigd H-1B’s op die manier te hebben gebruikt om bestaande werknemers te ontslaan en in de plaats daarvan goedkopere arbeiders aan te nemen.
Tekort aan talent
Als de vereisten van het H-1B-programma worden verstrengd, zullen er wellicht minder buitenlandse werknemers aan een verblijfsgunning geraken. Bovendien kunnen de kosten van de aanvraag opgetrokken worden. De tech-industrie laat weten dat dat nefast zou zijn voor het Amerikaanse economie.
Zo schreef Silicon Valley-investeerder Venky Ganesan onlangs een open brief waarin hij het standpunt verwoordde: “Als we de Amerikaanse economie willen doen herleven en meer goede jobs willen toevoegen, is er geen reden waarom Amerika niet de vaardigheden van buitenlandse professionelen kan aanwenden om ons te helpen, als we de Amerikaanse werkkrachten niet ondermijnen,” schreef Ganesan. “En dat doen we niet. Er is een tekort, geen teveel, aan gekwalificeerde STEM-werkers in Amerika.”