Nieuws

De toekomst volgens Cisco: een ‘mobiele vergaderzaal’

Amper een tiende van de Belgen werkt regelmatig vanop afstand. De technologie is er, maar is vaak zo gecompliceerd dat ze niet wordt gebruikt. Cisco wil daar komaf mee maken met het Spark Board.

 

Een derde van de Belgische bedrijven beschikt over alle nodige technologie, terwijl slechts 16 procent van alle werknemers regelmatig van thuis uit werken. In een steeds digitalere wereld, met steeds uitgebreidere files, lijken die cijfers loodrecht op de realiteit te staan. Cisco denkt de oplossing te hebben gevonden in het Spark Board, een telecommunicatiescherm dat het zelf een ‘mobiele vergaderzaal’ noemt.

 

In theorie ziet het Spark Board er inderdaad strak en efficiënt uit. Het combineert de functies van beamer, whiteboard en teleconferencingapparatuur, terwijl het komaf maakt met alle kabels die nodig zijn om de hele situatie met elkaar te verbinden. Reken daarbij de naadloze integratie en uitgebreide mogelijkheden die Spark bieden, en je hebt een interessante vervanger.

Ultieme vervanger

Dankzij dezelfde ultrasone verbindingsmethode die een Google Chromecast gebruikt, maak je verbinding met het bord van zodra je een ruimte binnenkomt met je smartphone. Je krijgt dan de mogelijkheid om gesprekken, chatrooms en kanalen meteen te tonen op het Board, waarna je de smartphone (of laptop) niet meer nodig hebt.

 

Het capacitieve scherm van 55 inch kan dan dienen om (binnen de Spark-applicatie) een Powerpointpresentatie te tonen, om als tekenbord te dienen tijdens een vergadering of conference call, waarbij mensen aan de andere kant van de lijn niet alleen kunnen meevolgen, maar zelf ook aantekeneingen kunnen maken (of tekenen) vanop hun computer, iOS- of Android-toestel. Ook de traditionele beamer kan vervangen worden dankzij de mogelijkheid om het scherm van een laptop te spiegelen op het Spark Board.

 

Ten opzichte van eerdere Cisco-hardware valt het vooral op dat komaf werd gemaakt met de camera’s die inzoomen op de persoon die aan het spreken of presenteren is. In de plaats wordt gewerkt met een camera die in 4K kan filmen, waardoor het softwarematig mogelijk is om in te zoomen op de sprekende persoon. Er zijn dus geen bewegende onderdelen meer te vinden.

In de praktijk

Tijdens een korte hands-on werd duidelijk dat er nog marge is voor verbetering qua capacitieve aanraakmogelijkheden, maar dat het aanraakscherm momenteel zeker al voldoet voor de doorsnee zakelijke gebruiker. Daarnaast bewees het Spark Board dat het allerhande kantoorbeslommeringen zoals aansluitingsproblemen met beamers of speakers teniet doet.

 

Het Spark Board kan besteld worden vanaf eind januari, tegen een prijs van 4.990 dollar. Daarbij komt nog de maandelijkse abonnementsprijs voor de Spark-applicatie en clouddiensten. Vanaf eind 2017 zal er ook een Spark Board beschikbaar zijn met een 70 inchscherm. De volgende stap voor Cisco is nu het promoten van het Spark-platform en mensen zover krijgen dat ze vanop afstand beginnen werken. Indien ze daarin slagen, zal het Spark Board een onontbeerlijk instrument worden in een doordachte teleconferencingstrategie.

businessciscoconference calldigitale transformatiehardwaresparspark boardteleconferencingtransformatie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren