Cisco, Gemalto, Foxconn zetten blockchain in om IoT te beveiligen
Grote namen als Cisco, Gemalto en Foxconn slaan de handen in elkaar om het Internet of Things te beveiligen. Samen sluiten ze een consortium om de blockchain te gebruiken voor de beveiliging van IoT-applicaties. Bovendien hebben niet enkel Fortune 500-bedrijven hun schouders gezet onder het project; ook start-ups die zich bezighouden met blockchain, zoals Ambisafe, Skuchain, ConsenSys, helpen mee om een protocol te ontwikkelen.
Blockchain wordt steeds vaker aangewend buiten het territorium waarin het naam kon maken: de bitcoin. Tot nu toe werd de technologie daarnaast vooral gebruikt in de bankensector, aangezien het een zo goed als waterdichte bescherming biedt tegen fraude. De blockchain werkt namelijk op basis van een gedecentraliseerd register, een soort logboek waarin transacties worden bijgehouden. Alle transacties worden aan elkaar geketend, en wanneer er wordt valsgespeeld met één schakel, sneuvelt de hele ketting. Het systeem leent zich daarom niet alleen voor financiële toepassingen, maar ook bijvoorbeeld voor de supply chain, of in dit geval voor het internet der dingen.
Het consortium wilt daarom een gedeeld, blockchainprotocol ontwikkelen om het IoT te beveiligen tegen cyberaanvallen, en dat blijkt nodig. Het netwerk van verbonden toestellen biedt veel kansen om data te verzamelen en ‘intelligente’ apparaten in te zetten in eender welke sector, maar is een makkelijk doelwit voor cybercriminelen. Vele apparaten zijn niet voldoende beveiligd om zich te weren tegen hack-pogingen. De industrie mist een algemeen aanvaarde standaard in beveiliging, waardoor het IoT een eerder onveilige bedoening blijft. Een protocol op basis van de blockchain moet daar verandering in brengen.
“We zien een enorm potentieel voor de toepassing van blockchain in industriële gebruikscases,” verklaart Dirk Slama, Chief Alliance Officer bij Bosch. “Het is essentieel om een fraude-resistent register te ontwikkelen dat bijhoudt hoe producten worden gemaakt, verplaatst en beheerd in complexe netwerken met vele belanghebbenden, bijvoorbeeld voor kwaliteitscontrole en de preventie van vervalsing. Dit moet ondersteund worden door een blockchain-infrastructuur en de geïntegreerde Internet of Things-protocol.”
//www.smartbiz.be/achtergrond/169320/trends-2017-blockchain/