Toshiba in crisis na opbiechten miljardenverlies
Het grootste pijnpunt is Toshiba’s divisie dat zich toelegt op de constructie van kernreactoren. De tak zorgt voor enorme verliezen, waardoor het Japanse conglomeraat deze week aankondigde om een waardevermindering van 712,5 miljard yen, omgerekend zo’n 5,9 miljard euro, door te voeren. Het bedrijf verwacht daardoor op het einde van het boekjaar een verlies van meer dan 500 miljard yen – 4,1 miljard euro – te verwerken. Het nieuws zorgde voor consternatie onder investeerders en andere belanghebbenden. Afdelingshoofd Sigenori Shiga neemt de verantwoordelijkheid voor het debacle op zich en belooft deze week nog afstand te doen van zijn functie.
Onverstandige overnames
Het verlies zou deels te wijten zijn aan enkele onverstandige overnames van het Amerikaanse dochterbedrijf Westinghouse, die onder andere de Amerikaanse constructiebedrijf CB&I op de kop tikte in 2015. Er werd te veel betaald, zegt Toshiba nu, en er werd niet voldoende rekening werd gehouden met de kosten, vertragingen en de algemene impact van de overname. Datzelfde jaar was Toshiba bovendien verwikkeld in een grootschalig boekhoudschandaal, waarbij winstcijfers werden vervalst en uiteindelijk 6.800 jobs verloren gingen. Het schandaal, gecombineerd met de groeiende kosten van de nucleaire constructie-afdeling, zorgden ervoor dat Toshiba nooit meer schuld moest torsen dan nu.
Spin-off van chipafdeling
Om het verlies op te vangen, is het bedrijf daarom naarstig op zoek naar mogelijke oplossingen. Volgens The New York Times probeerde het bedrijf de nucleaire constructie-business overboord te gooien en zocht men tevergeefs naar potentiële overnemers. Verder maakte het bedrijf bekend dat het in de plaats daarvan de winstgevende chipafdeling van de hand zal doen; de divisie komt op eigen benen te staan in een spin-off en tot 20 procent kan verkocht worden aan geïnteresseerden.
Zelfs met zulke oplossingen staat het conglomeraat er slecht voor. Volgens sommigen betekent het nieuws de genadeklap voor het bedrijf; het is mogelijk dat het bedrijf genoodzaakt zal zijn een faillissement aan te vragen, en zelfs als Toshiba erin slaagt om weer op krachten te komen, zou het vertrouwen van investeerders weleens voorgoed geschonden kunnen zijn. Toshiba’s aandelen doken na de bekendmaking van het nieuws alvast naar een nieuwe dieptepunt.
//www.smartbiz.be/nieuws/168548/probeerde-yahoo-de-grootste-hack-ooit-te-verzwijgen/