UGent en Ontoforce krijgen 1 miljoen voor text mining-project
Het Belgische analyticsbedrijf Ontoforce en de ‘Database Document & Content Management’-onderzoeksgroep (DDCM) van de Universiteit Gent zullen een jaar lang samenwerken om ongestructureerde data om te zetten naar doorzoekbare informatie. Het project krijgt de naam Kudos: ‘Knowledge from Unstructured Data Outlaying Semantics’.
Text mining
Documenten zoals webpagina’s, Excel-bestanden of andere digitale bestandstypes kunnen waardevolle informatie bevatten, maar zijn op grote schaal moeilijk te doorzoeken en te organiseren. Door text mining kan de data worden gestructureerd: de tekstuele informatie wordt dan geanalyseerd en omgezet naar doorzoekbare gegevens. Zo kunnen documenten van verschillende bestandstypes, met al dan niet doorlopende teksten, snel worden doorzocht op relevante inzichten.
In het Kudos-project worden vooral klinische rapporten geanalyseerd. De informatie die in zulke rapporten worden beschreven, zoals symptomen, ziekten en behandelingen, kunnen dienen om medisch onderzoek te versnellen, zegt CEO Hans Constandt. “Op termijn zal dit ook heel wat mogelijkheden bieden naar andere industrieën,” voegt hij toe.
Op de markt
De technologie die gebruikt wordt om de data te distilleren, wordt na afloop van het project geïntegreerd in het semantische zoekplatform van Ontoforce, Disqover. Ontoforce behaalde een exclusieve licentie om de technologie te exploiteren en te commercialiseren.
Antoon Bronselaer, professor bij DDCM UGent, beaamt dat de technologie ook in andere gebruikscases zijn nut kan bewijzen. “Ons onderzoek naar data-integratie, flexible querying en kwaliteitsmanagement kan organisaties helpen om beperkingen bij het ontsluiten van data weg te werken. Vaak wordt het gebruik van data beperkt door historische keuzes in het ontwerp of de gebrekkige kwaliteit van de data-invoer. Het overbruggen van deze beperkingen op een gecontroleerde, geautomatiseerde en kwalitatieve wijze is de kern van ons onderzoek,” aldus Bronselaer.
Het Kudos-project kan tot slot rekenen op de steun van de Vlaamse Overheid en krijgt een subsidie van ruim één miljoen euro.
//www.smartbiz.be/nieuws/168687/ai-computer-watson-helpt-bij-diagnose-zeldzame-ziekten/