Techreuzen kopen massaal startups in race om AI
Gevestigde namen in de technologiesector zijn op zoek naar manieren om snel hun expertise in artificiële intelligentie op te krikken. Dat kan bijvoorbeeld door het opkopen van snelgroeiende start-ups die gespecialiseerd zijn in het domein, iets dat grote techbedrijven al enkele jaren gretig doen, rapporteert Reuters.
In totaal werden meer dan 200 start-ups gespecialiseerd in AI-algoritmen overgenomen in de laatste vijf jaar. In het eerste kwartaal van 2017 werden bovendien meer dan twee keer zoveel AI-start-ups opgekocht, wat goed was voor zo’n 34 overnames.
Niche-toepassingen
De overgenomen start-ups blinken veelal uit in sectorspecifieke applicaties, zoals fintech of gezondheidszorg. Velen van hen kiezen er bewust voor om een niche-toepassing uit te spitten om de concurrentie met de groten der sector uit de weg te gaan; met een specifieke applicatie hebben ze minder kans op concurrentie.
“Je ziet dat hele grote spelers platformdiensten bouwen en start-up-gemeenschappen meer migreren naar toegepaste, intelligente apps,” verklaart Matt McIlwain, managing director bji Madrone Venture Group, een Amerikaans investeerder gespecialiseerd in start-ups en vroege kapitaalinjecties.
Race om AI
Met de overnames woedt de race om AI verder. Wanneer we kijken naar het aantal AI-start-ups neemt het moederbedrijf van Google tot nu toe de leiding. Zo kocht Alphabet volgens cijfers van CB Insights de meeste start-ups sinds 2011, met een totaal van 11. Een bekende aanwinst in die periode was bijvoorbeeld DeepMind, gekocht in 2014 voor zo’n 600 miljoen dollar, dat later de basis vormde voor onder andere AlphaGo, Google’s virtuele Go-speler die al twee menselijke wereldkampioenen van de troon stootte.
Apple strandt op de tweede plaats met 7 overnames in de laatste vijf jaar, gevolgd door Facebook, Intel en Microsoft die elk 3 start-ups op de kop tikten.
//www.smartbiz.be/qa/169060/qa-wat-machine-learning/