Nieuws

Vijftig Europese 'webshops' betrokken in grootschalige witwasoperatie

Illegale transacties kunnen relatief makkelijk worden verborgen via dummy-webshops. Een recent onderzoek van Reuters bracht bijna vijftig van zulke websites aan het licht.

Transaction laundering

Een netwerk van webshops dat fungeerde als front voor een grootschalige witwasoperatie, is blootgelegd door Reuters. Zeven websites die schijnbaar artikelen verkochten zoals stoffen, kaarten, inpakpapier en vlaggen, werden in praktijk gebruikt om geld te versluizen naar de gokindustrie.
De praktijk leunt aan bij ‘transaction laundering’. Daarbij worden betalingen door malafide partijen onder het mom van een al dan niet legitieme handelaar verwerkt. Illegale transacties zien er op die manier uit als doorsnee aankopen, en blijven onder de radar van autoriteiten als kredietkaartbedrijven en payment service providers (PSP’s).

Dummies

In dit geval werden valse e-commercewebsites opgezet om geld uit de gokindustrie wit te wassen. Gokwebsites die gevestigd zijn in landen waar online gokken illegaal is, innen het geld op hun website, maar schakelen de transacties dan door naar zulke dummy-websites. De webshops zijn louter bedoeld als een façade om het doorsluizen te verbergen, en worden ontworpen om zo min mogelijk aandacht te trekken.

De dummy-webshops worden ontworpen om er zo onopvallend mogelijk uit te zien. Eventuele klanten kunnen echter fluiten naar hun bestelling.

De witwasoperatie kwam aan het licht na onderzoek van Reuters. Zij kwamen de webshops op het spoor dankzij een anoniem document op het internet, waarin beschreven werd hoe drie online webwinkels producten aanboden, maar die niet echt verkochten. Een Reuters-reporter plaatste een bestelling bij een van de websites: My Fabric Factory, een stoffenwinkel die leek gebaseerd te zijn in het Verenigd Koninkrijk. Zijn bestelling kreeg geen gehoor, en na enkele weken liet de webshop weten dat de voorraad uitgeput was. Het geld werd vervolgens teruggestort. Later ontdekte en testte de nieuwsdienst nog drie andere webshops, met telkens hetzelfde resultaat.

Zwakke link

Een telefoontje naar de klantendienst leverde een ietwat vreemde verklaring op. De medewerker aan de lijn zei te werken voor Agora Online Services, een PSP. Het bedrijf verwerkt betalingen uit het gokmilieu en werkt samen met honderden gokwebsites, vertelde de medewerker aan Reuters. Agora Online Services bleek niet beschikbaar voor commentaar.
Fintech-dienstverlener Evercompliant bevestigde dat de winkels deel uitmaakte van een netwerk van bijna vijftig dummy-websites, die beheerd werden door bedrijven in Europese landen van Georgië tot Letland.
De bevindingen onderstrepen het probleem van ‘transaction laundering’ wereldwijd. Het ontbreekt vaak aan maatregelen om zo’n witwasoperatie te detecteren, laat staan stop te zetten. ‘Sommige PSP’s zullen een simpele anti-witwascontrole doorvoeren,’ zegt Dan Frechtling, producthoofd bij G2 Web Services tegen Reuters. ‘Maar ze zullen geen diepgaande controle doen tot je start met ‘transacting’. Dat is een zwakke link.’
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent digital commerce? Like Twinkle België op Facebook!
//www.twinkle.be/nieuws/167076/bijna-helft-aangiftes-bij-meldpunt-winkelfraude-gaat-online-verkoop/


 

businessfraudelegaaltransaction launderingwitwassen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken