Google krijgt recordboete van EU: de gevolgen
Google is een bedrijf van superlatieven, ook als het slecht nieuws betreft. Het bedrijf ontvangt de grootste boete die de Europese Commissie ooit heeft uitgeschreven: 2,4 miljard euro moet de internetgigant betalen, omdat het de resultaten van zijn zoekmachine beïnvloed zou hebben om zijn eigen shoppingdienst hoog te laten eindigen in de lijst.
Google Shopping
De Commissie stelt vast dat Google op systematische wijze zijn eigen vergelijkingstool voor producten, Google Shopping, bevoordeelt in zoekresultaten. Google Shopping zijn de fiches die je bovenaan de zoekpagina te zien krijgt als je zoekt naar een bepaald product: het toont je op welke sites het product te vinden is en welke prijs ervoor wordt gevraagd. Het linkt ook meteen naar de webpagina’s in kwestie. Volgens de EU beknot de tool gelijkaardige vergelijkingsdiensten. Tegelijkertijd saboteert het bedrijf die rivalen door zijn zoekmachinecriteria, die niet gelden voor Google Shopping.
[related_article id=”170578″]
“Wat Google heeft gedaan is illegaal onder de Europese antitrust-regels. Het heeft andere bedrijven de kans ontnomen om te concurren op het vlak van verdienste en om te innoveren. En het belangrijkste, het onthield Europese consumenten een echte keuze van services en de volledige voordelen van innovatie,” zo verwoordde Margrethe Vestager de aanklacht.
Kent Walker, juridisch adviseur van Google, reageerde bij monde van het bedrijf: “We zijn het respectvol niet eens met de conclusies die vandaag aangekondigd zijn. We zullen de beslissing van de Commissie in detail uitpluizen terwijl we een beroep overwegen, en we kijken er naar uit om onze zaak te blijven verdedigen.”
Schoon schip maken
De monsterboete is niet het einde van Googles juridische problemen. Het bedrijf krijgt nu van de Europese Commissie 90 dagen de tijd om schoon schip te maken en de overtredingen weg te werken. Zo niet dan staat het nog een bijkomende beboeting te wachten die tot 5 procent van zijn dagelijkse omzet kan bedragen en zal opgelegd worden per dag dat de zoekgigant niet in overeenstemming is met de regels van de EU.
Volgens Vestager is nu de weg vrij voor “iedereen die schade heeft geleden door Googles illegale gedrag om compensatie te eisen van Google bij nationale rechtbanken”. Bovendien creërt de huidige veroordeling een precedent voor lopende onderzoeken naar Google en voor onderzoeken die nog niet gestart zijn maar waarvan de EU op de hoogte is dat er klachten over bestaan. Momenteel zijn er nog twee andere grote Europese onderzoeken naar de zakelijke praktijken van Google, naar de advertentiepraktijken op zijn zoekmachine en naar de manier waarop Google zijn eigen diensten pusht op het mobiele besturingssysteem Android.