Atos lanceert ’s werelds eerste Quantum Learning Machine
Tijdens de Atos Technology Days in Brussel onthult Atos zijn Quantum Learning Machine (QLM), de eerste kwantumsimulator die commercieel verkrijgbaar is. Het toestel is niet groter dan een klassieke bedrijfsserver en bevat de nodige firmware en een unieke programmeertaal, waarmee je de eerste stappen kan zetten in kwantumcomputing.
Volledig ecosysteem
De Quantum Learning Machine heeft een startprijs van 100.000 euro en komt in vijf configuraties, die 30 tot 40 qubits kunnen verwerken. Atos QLM is een volledig ecosysteem die bedrijven en universiteiten kunnen gebruiken om kwantumalgoritmes te creëren. De machine kan qubits in zijn geheugen verwerken en heeft specifieke hardwarecomponenten die kwantumberekeningen versnellen. Hierdoor heeft de relatief kleine machine dezelfde kracht als een 10-petaflopscomputer.
Verder komt het toestel met een aangepaste firmware voor kwantumcomputing en de nieuwe programmeertaal aQasm (Atos Quantum Assembly Language). Met deze taal kunnen wetenschappers kwantumalgoritmes creëren, welke in de toekomst op eender welke kwantumcomputer gebruikt kunnen worden.
“We willen de nieuwe generatie nu al trainen voor kwantumcomputers. Het programmeren van kwantumalgoritmes is immers helemaal anders dan het programmeren van klassieke algoritmes. De nieuwe generatie moet daarom anders denken dan wij,” vertelt Thierry Breton, de CEO van Atos. “We leveren slechts de basis voor een kwantumtaal, waarna sommigen hier hun eigen versie van maken. Ook wij bouwen verder op aQasm en wisselen info uit met andere wetenschappers. Hierdoor zal in de komende jaren een volledig nieuwe taal ontstaan.”
Simulator
Atos QLM is geen echte kwantumcomputer, maar een machine die de technologie op softwareniveau simuleert. “We zijn nog niet klaar om een echte kwantumcomputer te maken. Qubits kunnen veel data opslaan, maar wanneer je deze leest op een fysieke machine, wordt de data vernietigd,” legt Arnaud Bertrand, Head of Big Data bij Atos, uit. “Daarom concentereren we ons bij Atos op het programmeren van kwantumgates met aQasm. We willen nu beginnen met het creëren van kwantumalgoritmes; de fysieke laag komt later.”
Toepassingen
Volgens Bertrand hebben met name laboratoria baat bij de Quantum Learning Machine. “Zij testen momenteel fysieke kwantumcomputers uit, maar zijn niet zeker of de data die zij uitlezen correct is. Qubits werken immers met waarschijnlijkheden. Onze Quantum Learning Machine kan gebruikt worden als referentie. De data die je bekomt met de machine kan vergeleken worden met de data die de wetenschappers uit hun fysiek systeem halen,” aldus Bertrand.
Verder is de QLM geschikt voor iedereen die kwantumalgoritmes wil maken, waarbij Atos zich met name wil richten op universiteiten. “Atos QLM geeft onderzoekers, studenten en ingenieurs de kans om vandaag de kwantumapplicaties van morgen te ontwikkelen en testen.”