Nieuws

Hoe Atos met kwantumcomputers cyberaanvallen neutraliseert

Tijdens de Olympische Spelen in Brazilië moest Atos 400 aanvallen per seconde counteren. Geen enkele kwam erdoor. Hun geheim? Kwantumcomputers en voorspellende algoritmes.

 
Atos is een Frans bedrijf dat IT-diensten levert in meer dan 70 landen. Eén van de branches waar het bedrijf zich op richt, is cyberveiligheid. De Franse firma biedt zijn diensten onder andere aan de Olympische Spelen aan. Hierbij heeft Atos enorm veel ervaring opgedaan, die het bedrijf kan inzetten om zijn klanten te beschermen. Het Franse bedrijf richt zich op kwantumcomputers en voorspellende algoritmes om zijn klanten veilig te houden in het snel veranderende securitylandschap.
 

Exponentiele stijging

Tijdens de Technology Days legt Atos uit hoe hard cyberdreigingen de voorbije jaren zijn veranderd. Dat komt voornamelijk door de hoeveelheid toestellen die met het internet verbonden zijn en bijgevolg aangevallen kunnen worden door cybercriminelen. “Het aantal mensen dat online gaat, neemt exponentieel toe. Tegenwoordig zijn er 3,7 miljard mensen dagelijks online,” vertelt Thierry Breton, CEO van Atos. “We verwachten dat er tegen 2020 tussen de 50 en 200 miljard IoT-toestellen zullen zijn. Bovendien zal in dat jaar zo’n 90 procent van alle auto’s in verbinding met het internet staan.”
 
De gevolgen van deze trend laten jammer genoeg niet lang op zich wachten. Het aantal cyberaanvallen stijgt net zo goed exponentieel. “Tegenwoordig zijn er 4.000 ransomware-aanvallen per dag. In 2016 brachten deze aanvallen één miljard dollar op. Dat is 300 procent meer dan in 2015,” aldus Breton. “De securitymarkt zal hierdoor tegen 2021 een biljoen dollar waard zijn.”
 

Tijdens de Spelen in Rio waren er 500 miljoen security-incidenten, wat neerkomt op 400 aanvallen per seconde.

 

Olympische Spelen

Dat het aantal aanvallen de voorbije jaren exponentieel stijgt, heeft Atos aan den lijve ondervonden tijdens de Olympische Spelen. Het bedrijf zet 4.000 ingenieurs in die iedere twee jaar twee weken ervoor zorgen dat de zomer- of winterspelen op securityvlak een succes worden. Tijdens de laatste Spelen keken maar liefst vier miljard mensen iedere dag naar hun favoriete sporten, waardoor het evenement een erg groot aanvaloppervlak vormt. Cyberaanvallen zijn tijdens de Olympische Spelen dan ook schering en inslag.
 
“Tijdens de Spelen in Rio waren er 500 miljoen security-incidenten, wat neerkomt op 400 aanvallen per seconde. Van deze aanvallen waren er 23.000 significant en 20 kritiek, welke we allemaal konden tegenhouden. De hoeveelheid aanvallen was twee keer zoveel als in Londen. Toen kregen we 200 dreigingen per seconde te verwerken,” vertelt Breton.
 

Voorspellen

Atos zet onder andere big data in om zijn klanten te beschermen tegen de vele cyberaanvallen. Tijdens de Technology Days kondigde het bedrijf een ‘Prescriptive Security Operations Center’ aan. Dat centrum anticipeert wanneer een aanval zich voordoet, waardoor Atos cybercriminelen te snel af is. Volgens het bedrijf is het Prescriptive Security Operation Center een wereldwijde primeur.
 
“Je kan het best vergelijken met de manier waarop we een huis beveiligen. De hekken en sloten zijn de firewall, terwijl de kluis waarin je je belangrijkste bezittingen bewaart de encryptie is. Het alarm dat afgaat wanneer een inbreker in je huis binnendringt, kan je vergelijken met een security operations center,” legt Philippe Vannier van Atos uit. “Stel dat je al wilt detecteren wanneer iemand rond je huis sluipt, dan hebben we te maken met een prescriptive security operations center.”
 

Kwantumcomputers

Atos denkt echter al verder vooruit en wil zijn klanten ook in de toekomst beschermen. Momenteel wordt er vaak gebruik gemaakt van RSA-cryptografie om bestanden te versleutelen. Deze techniek is gebaseerd op het feit dat het bijna onmogelijk is om de twee oorspronkelijke priemgetallen te achterhalen, wanneer je slechts het product van de vermenigvuldiging kent en de getallen groot genoeg zijn. Het product wordt bij deze techniek gebruikt als publieke sleutel.
 
Kwantumcomputers kunnen berekeningen echter zo hard versnellen, dat het een koud kunstje wordt om de oorspronkelijke priemgetallen te vinden. “Je zou de getallen al binnen enkele seconden gevonden hebben,” weet Arnaud Bertrand, Head of Big Data bij Atos. “Door kwantumcomputers zullen klassieke cryptografiemethodes in onbruik geraken. Daarom zijn we al op zoek naar veilige alternatieven.”
 
De Quantum Learning Machine van Atos komt hiervoor goed van pas. Fysieke kwantumcomputers bestaan immers nog niet. Atos kan echter de werking ervan op softwarevlak simuleren. Hun machine is voornamelijk bedoeld voor universiteiten om kwantumalgoritmes te creëren, maar het bedrijf kan de software zelf gebruiken om nieuwe beveiligingstechnieken te ontwikkelen.

atosbeveiligingbusinesskwantumcomputerolympische spelenPrescriptive Security Operation Centervoorspellen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600