Zo eenvoudig is het om een beveiligingsbadge te kopiëren
RFID-tags hebben vele toepassingen in de bedrijfswereld, voornamelijk als hulpmiddel in logistiek of om personen te identificeren. Heel wat bedrijven maken er gebruik van om de toegang tot belangrijke ruimtes te controleren en om het binnen- en buitenlopen van werknemers in het oog te houden. De beveiligingstechnologie is echter bedroevend eenvoudig te klonen en te misbruiken.
Gestolen via de lucht
Het enige wat iemand nodig heeft om een rfid-tag te stelen en na te maken, is de juiste apparatuur. Er is hardware op de markt die de code op rfid-tags vanop afstand kan lezen: hoge frequentie-antennes die de korte golven van de rfid-tags kunnen oppikken. Wie een code wil stelen hoeft alleen maar in de buurt van zijn slachtoffer te komen, met de kloonantenne verstopt in een tas of andere vermommingsmiddel. Eens dieven de code van een rfid-tag in handen hebben, is het poepsimpel om de specifieke lijnen te kopiëren en de ID naar een andere rfid-badge te kopiëren.
De nodige kennis om kopieerhardware in elkaar te steken is gemakkelijk online te vinden. Wie er wat geld voor over heeft om een veiligheidbadge te stelen, kan zo een machine in elkaar zetten die een tag van op 1 tot 2 meter afstand kan lezen.
Er is een manier om jezelf tegen dergelijke hackershardware te beschermen. Er bestaan speciale materialen die de signalen van de hoge frequentie-antennes tegenhouden, je kan een portefeuille of tas aanschaffen die je rfid-tag beschermt tegen kloning. Geavanceerde authenticatie-technologieën gebaseerd op biometrie zijn niet bulletproof, maar ze zijn veel moeilijker te hacken dan rfid-tags.