Vlaamse Airbnb-verhuurders slaan nieuwe wet in de wind
In België vind je op het platform adresjes in de steden Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Luik en Namen. Door een nieuwe Belgische wetgeving zijn die verhuurders sinds 1 april verplicht om zich online te registreren. Slechts weinigen houden zich echter aan de nieuwe richtlijn. Uit een steekproef van De Tijd naar verhuurders in Antwerpen, Gent en Brugge, blijkt dat zo’n 15 procent in orde is met de nieuwe wetgeving. Dat cijfer is op basis van een ‘positieve schatting’.
Onwetendheid
Naast de registratieplicht, zijn verhuurders op Airbnb verplicht om te bewijzen dat hun verblijf voldoet aan enkele basisvereisten, zoals brandveiligheid. Onder andere moeten de uitbaters een brandveiligheidsattest, een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering en een eigendomsbewijs of huurovereenkomst kunnen voorleggen.
Dat een meerderheid de regels aan zijn laars lapt, kan te wijten zijn aan onwetendheid, zegt Bruno Paternoster, kwaliteitscoördinator bij Toerisme Vlaanderen, in De Tijd. ‘Maar als een uitbater een logies bewust niet aanmeldt, roept dat het vermoeden op dat hij iets te verbergen heeft.’
Wie de Vlaamse normen niet naleeft, wordt door Toerisme Vlaanderen eerst aangemaand om de nodige zaken in orde te maken. Na herhaaldelijke inbreuken kunnen verhuurders worden afgestraft met boetes tot 25.000 euro en een gedwongen sluiting.
77 miljoen euro
De Airbnb-adressen in de belangrijkste Belgische steden brengen jaarlijks 77 miljoen euro op, werd verder duidelijk. Brussel alleen telt 4.663 verblijven en is goed voor 34 miljoen. Ook Brugge is populair, met ruim 1.000 panden die 10 miljoen euro per jaar opbrengen.