Microsoft snoept supercomputer in de cloud af van concurrenten
Microsoft neemt Cycle over. Cycle is geen bekend bedrijfje, maar wel een erg belangrijk. Het draait al ongeveer twaalf jaar mee en pionierde het concept van een supercomputer in de cloud. De Cycle-software laat klanten toe enorme high performance computing (HPC) -clusters te virtualizeren binnen Microsoft Azure, de Google Cloud of Amazon Web Services (AWS).
Cycle raakte bekend toen het in 2011 10.000 computerkernen Amazon’s cloud combineerde tot één supercomputer. In 2013 stoefte Cycle met het ‘Megarun’-cluster: een supercomputer met 71.000 rekenkernen die opnieuw was samengesteld uit beschikbare rekenkracht in AWS. Die laatste gevirtualiseerde supercomputer kost je zo’n 5.500 dollar per uur om te gebruiken, wat enerzijds erg veel is maar anderzijds als verwaarloosbaar bedrag telt vergeleken met de bouw van een eigen on-premise HPC-infrastructuur.
HPC op aanvraag
Cycle maakte het eigenhandig mogelijk voor bedrijven om met hun creditkaart te zwaaien en meteen een supercomputer ter beschikking te krijgen. De potentiele klanten van een dergelijk aanbod vormen een niche. Denk vooral aan complexe simulaties zoals die van wetenschappers die op zoek zijn naar nieuwe moleculen voor geneesmiddelen. Cycle kan onder andere Novartis en NASA tot zijn klanten rekenen.
[related_article id=”171295″]
De niche is best lucratief: de rekening voor het gebruik van HPC via de cloud dikt snel aan. Dat maakt de aquisitie van Microsoft een geniale zet in de strijd tegen Google en Amazon. Hoewel Cycle beschikbaar zal blijven op de drie grote cloudplatformen voor huidige gebruikers, moeten nieuwe klanten verplicht intekenen op Azure. Nieuwe versies van de Cycle-software zullen bovendien met Azure in het achterhoofd ontwikkeld worden. Microsoft meldt droogjes dat het tools heeft om een migratie naar zijn clouddienst te vereenvoudigen moesten bedrijven dat willen.
Het is niet duidelijk hoeveel Microsoft heeft neergeteld voor Cycle. Vermoedelijk zullen de stichters niet klagen: ze zorgden helemaal zelf voor de doorbraak van hun bedrijf en moetne een overnamesom dus niet delen met investeerders.
//www.techpulse.be/ebook/213446/supercomputers-dossier/