Ransomware-aanval kost Maersk bijna 300 miljoen dollar
A.P. Møller-Maersk legde in zijn tweede kwartaal rode cijfers voor: de multinational tekent een verlies op van 264 miljoen dollar. Dat komt voornamelijk door afschrijvingen die goed zijn voor bijna 750 dollar. NotPetya had weinig impact op de huidige kwartaalcijfers. Pas in het volgende kwartaal rekent de Deense rederij op een verlies van ongeveer 300 miljoen dollar door de ransomware-aanval.
Eind juni moest het Deense conglomeraat, goed voor bijna een vijfde van de containerhandel wereldwijd, IT-systemen op verschillende locaties uitschakelen als gevolg van de NotPetya-aanval, waaronder in de haven van Zeebrugge. Het kostte dagen om het systeem terug op de rails te krijgen. De Deense rederij rekent daarom op een negatieve invloed van ongeveer 300 miljoen dollar in het volgende kwartaal.
De sporen van de cyberaanval zijn nauwelijks voelbaar in de huidige cijfers die Maersk voorlegt, maar toch tekent de rederij een verlies op. Niet alles is kommer en kwel: de onderliggende winst ging omhoog. Met 389 miljoen dollar was die bijna drie keer zo hoog als in dezelfde periode vorig jaar. Ook de totale omzet steeg en kwam uit op 9,6 miljard dollar. Bovendien houdt Maersk vast aan zijn doelstelling om dit jaar een hogere onderliggende winst te behalen dan vorig jaar. In 2016 ging het om 711 miljoen dollar.
Eerder gaven Reckitt Benckiser (Durex, Nurofen) en Beiersdorf (Nivea) al aan dat de cyberaanval een negatieve impact had op hun bedrijfsresultaten.