Hoe blockchaintechnologie een voedselcrisis kan voorkomen
IBM werkt samen met een groep bedrijven en winkels uit de voedingsindustrie om de herkomst van eten transparanter te maken. Op deze manier kunnen winkels de bron van besmet voedsel snel achterhalen en kunnen ze het gevaarlijke eten vroegtijdig uit de rekken halen. IBM gebruikt blockchaintechnologie om tot deze transparantie te komen.
Walmart
Walmart kondigde in november aan dat hij samenwerkt met IBM om een soortgelijke reden. Nu blijkt dat deze samenwerking een oefening was voor IBM om zijn blockchaintechnologie verder uit te rollen. Walmart blijft de technologie van IBM inzetten en ook Nestlé, Dole, Dricoll’s, Tyson Foods en andere bedrijven uit de voedingsindustrie zullen de blockchaintechnologie introduceren.
Zonder blockchain duurde het zo’n twee weken alvorens de bron van besmet van voedsel werd gevonden. Tot die periode moesten winkels alle betrokken etenswaren uit de rekken halen, of riskeren dat besmet voedsel door een klant werd gegeten. Deze trage methode bracht een hoop veiligheidsrisico’s met zich mee en zorgde voor voedselverspilling.
“Blockchaintechnologie maakt een nieuw tijdperk van complete transparantie in de wereldwijde voedingsindustrie mogelijk,” vindt Frank Yiannas, de VP voor voedselveiligheid bij Walmart. “De technologie geeft deelnemers eveneens de kans om informatie snel te delen over een betrouwbaar en sterk netwerk.”
https://www.youtube.com/watch?v=SV0KXBxSoio
Fipronil
Recent werden we ons maar al te bewust van de kwetsbaarheid van het huidige systeem in de voedingsindustrie. Een hoge dosis fipronil werd gemeten in eieren in winkelketens, waarna naar de bron van de besmetting werd gezocht. Hiervoor moest info worden vergaard over landsgrenzen heen en bij verschillende schakels in de voedingsindustrie – gaande van kippenboeren tot de consument. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het erg lang duurde alvorens de overheid duidelijkheid kon scheppen rond de Fipronil-besmetting.
Blockchain zou een dergelijke voedselcrisis kunnen voorkomen, aangezien alle informatie in één systeem wordt bewaard dat door iedereen geraadpleegd kan worden. In plaats van weken op zoek te moeten gaan naar de besmettingsbron is alle nodige info al binnen 60 minuten vergaard. Al deze trackingdata is bovendien erg betrouwbaar; niemand kan de gegevens zomaar veranderen, waardoor sjoemelen uit den boze is.
Blockchain
Blockchain – dat voornamelijk gekend is van bitcoins – werkt met behulp van zogenaamde hashfuncties. Een algoritme zet data om in een hash, dat uit een unieke sequentie van hexadecimalen bestaat. Deze berekening is erg eenvoudig, maar de hash weer omzetten naar zijn oorspronkelijke data is extreem moeilijk. Omdat één set gegevens resulteert in één hash en je niet zomaar omgekeerd te werk kan gaan, is het systeem een ideale fraudebestrijder.
Bitcoin vormt een ketting van hashfuncties. Wanneer een boer een nieuw ei registreert, wordt hier een nieuwe hash voor berekent. Wanneer dat ei wordt verkocht aan een verdeler wordt er een nieuwe hash uitgerekend, op basis van de voorgaande hash en de info van de verdeler. Dat proces wordt herhaald tot er een keten van hashes is gevormd die loopt van de boer tot aan de consument. Aangezien een hash steeds gebaseerd is op de voorgaande hash, valt de ketting uiteen wanneer je ergens in de keten info verandert. Hierdoor weet men zeker dat de info klopt.