IBM Watson wordt laborant bij MIT
Het MIT-IBM Watson AI Lab is de vrucht van een samenwerking tussen IBM en het Massachusetts Institute of Technlology. In het labo poolen IBM en MIT hun kennis en ambitie rond kunstmatige intelligentie. De samenwerking heeft als doel nieuwe AI-algoritmes te ontwikkelen maar ook om nieuwe hardware te bouwen speciaal met artificiële intelligentie in het achterhoofd. De kennis moet vervolgens ten dienste komen van de professionele wereld, al willen de twee partners niet uit het oog verliezen wat de potentiele impact van AI op de maatschappij kan zijn.
Zowel MIT als IBM hebben al heel wat AI-ervaring op zak. IBM Watson is daar ongetwijfeld het bekendste voorbeeld van. Het computerplatform begon in 2011 zijn carrière door het spelletje Jeopardy te winnen van de wereldkampioenen en werd vervolgens verder ontwikkeld door IBM. Vandaag is Watson een kok, een dokter, een VDAB-beambte, een financieel expert en meer.
IBM engageert zich om de komende tien jaar 240 miljoen euro te investeren in het labo, terwijl MIT zijn ‘Brain and Cognitve Sciences’-departement voor het lab engageert. IBM-wetenschappers en MIT-studenten zullen samen onderzoeksonderwerpen naar voren mogen schuiven.
Kunstmatige intelligentie is hot dezer dagen. Langs de ene kant wordt de term als buzzword gebruikt om ieder algoritme te omschrijven met een minimum aan analytische kracht, langs de andere kant staan we wel degelijk op een punt waarop er voldoende kennis en hardware bestaat om toepassingen te ontwikkelen die het label wel waard zijn. De verschillende toepassingen van Watson zijn daar een mooi voorbeeld van.
De samenwerking tussen de twee AI-pioniers is veelbelovend, al zijn de twee organisaties lang niet de enigen die baanbrekend onderzoek naar kunstmatige intelligentie voeren. Denk maar aan Google DeepMind en de OpenAI-VZW opgericht door onder andere Elon Musk.