Kwantumcomputers maken huidige encryptiemethodes nutteloos
In het tijdperk van kwantumcomputers zijn de huidige encryptiemethodes nutteloos. Tanja Lange van de Technische Universiteit Eindhoven en Daniel J. Bernstein van de University of Illinois dringen daarom in een paper aan dat we nu al moeten werken aan betere encryptiemethodes. Indien cybercriminelen kwantumcomputers inzetten, kunnen ze immers alle data die versleuteld over het internet wordt verstuurd decrypteren.
Tijd dringt
Waarschuwingen dat kwantumcomputers huidige encryptiemethodes nutteloos maken, zijn niets nieuw. Lange roept al sinds 2006 op om betere encryptietechnieken te maken. Om zo’n sterke technieken te maken dat zelfs een kwantumcomputer deze niet kan kraken, heb je echter erg veel bandbreedte nodig. Hierdoor zijn er vooralsnog geen goede alternatieven naar voren geschoven.
Lange en Bernstein schrijven echter in hun paper dat er wordt verwacht dat de eerste kwantumcomputers iets na 2025 gebouwd zullen worden. “Encryptietechnieken naar eindgebruikers brengen duurt vaak 15 tot 20 jaar, na de ontwikkeling en standaardisatie van deze methodes,” zegt Lange. Daarom roept ze op om onmiddellijk in actie te schieten. Indien kwantumcomputers er sneller zijn dan betere encryptiemethodes, kunnen staatsgeheimen en andere gevoelige data immers in de verkeerde handen vallen.
[related_article id=”171393″]
RSA-cryptografie
Lange en Bernstein zijn niet de enige security experts die waarschuwen voor de gevolgen die kwantumcomputers kunnen hebben. Tijdens de Atos Technology Days sprak ik met Arnaud Bertrand, Head of Big Data bij Atos, en hij had een soortgelijke mening. “Door kwantumcomputers zullen klassieke cryptografiemethodes in onbruik geraken. Daarom zijn we al op zoek naar veilige alternatieven,” vertelde hij toen.
Het gevaar dat achter de kracht van kwantumcomputers schuilt, is dan ook erg reëel. Momenteel wordt er vaak gebruik gemaakt van RSA-cryptografie om bestanden te versleutelen. Deze techniek is gebaseerd op het feit dat het bijna onmogelijk is om de twee oorspronkelijke priemgetallen te achterhalen, wanneer je slechts het product van de vermenigvuldiging kent en de getallen groot genoeg zijn. Het product wordt bij deze techniek gebruikt als de publieke sleutel.
Met huidige computers duurt het zo’n honderd jaar om de getallen achter een RSA-sleutel te vinden. Kwantumcomputers zijn echter in staat om bepaalde problemen veel sneller op te lossen dan huidige computers. Met zo’n computers zou je de oorspronkelijke getallen al binnen enkele seconden gevonden hebben. Nieuwe encryptiemethodes zijn daarom een must.