Nieuws

EU loopt miljarden euro’s belastinggeld van technologiebedrijven mis

Google en Facebook betaalden op twee jaar tijd maar liefst 5,4 miljard belastingen te weinig aan EU-lidstaten. De EU werkt daarom aan een belastingenhervorming.

Paul Tang, lid van de Europese sociaal democratische delegatie, heeft een onderzoek gedaan naar het belastinggeld van Google en Facebook tussen 2013 en 2015. Volgens zijn rapport lopen lidstaten tot 5,4 miljard euro mis doordat de bedrijven zich in Europese landen vestigen met lagere belastingen, zoals Ierland en Luxemburg. Een hervorming van de Europese belastingen moet daar verandering in brengen.
 

Lapwerk

Google, Facebook en andere technologiebedrijven vestigen hun Europese hoofdkwartier in onder andere Ierland en Luxemburg, waar de belastingtarieven in vergelijking met de rest van de EU laag zijn. Hierdoor verdiende Ierland in 2015 meer dan 22 miljard euro aan belastingen van Google. Facebook betaalde meer dan 7 miljard euro aan datzelfde land. Deze bedragen zijn in sterk contrast met het aantal gebruikers van de diensten in Ierland.
 
“Grote digitale platformen werken als een eenheid binnen de EU, maar worden geconfronteerd met een lapwerk van belastingrechtgebieden die met elkaar vechten voor winst. Hierdoor kunnen de bedrijven hun algemene belastingenlast binnen de EU minimaliseren door hun omzet via lidstaten met weinig belastingen om te leiden,” staat te lezen in het rapport. “Hierdoor lopen andere lidstaten waarschijnlijk miljarden euro’s aan belastinginkomens mis.”
 
[related_article id=”172424″]  

Miljarden verlies

Doordat technologiebedrijven zware belastingen binnen de EU kunnen ontlopen, betalen ze op ons continent veel minder belastingen dan in andere regio’s. Alphabet – het moederbedrijf van Google – betaalt 6 tot 9 procent belastingen op hun omzet buiten de EU. In de EU ligt dat percentage echter tussen de 0,36 en 0,82 procent. Bij Facebook is dat contrast zelfs nog groter. Dat bedrijf betaalt 28 tot 34 procent belastingen op zijn omzet in andere regio’s, terwijl het binnen de EU slechts 0,03 tot 0,10 procent belastingen betaalt.
 
Tang en zijn collega’s berekenen op basis van hun wereldwijde omzet hoeveel winst Google en Facebook aan de EU hadden moeten rapporteren. Hieruit blijkt dat de twee bedrijven 5,1 miljard euro aan belastingen te weinig hebben betaalt tussen 2013 en 2015. Wanneer Tang rekening houdt met de omzetten die de bedrijven in de verschillende EU-lidstaten maken en de belastingen die ze betalen in andere regio’s, dan komt de politieker zelfs uit op een bedrag van 5,4 miljard euro. België liep hierdoor 133 miljoen euro mis; voor Nederland loopt dat bedrag zelfs op tot 215 miljoen euro.
 

Digitale aanwezigheid

Als gevolg van deze grote verliezen die Europese lidstaten maken, hebben verschillende landen Google al aangeklaagd, met boetes tot gevolg. Tang wil echter een gecoördineerde Europese aanpak om digitale platformen beter te belasten. Momenteel krijgen landen enkel geld wanneer bedrijven fysiek aanwezig zijn in een land. Hierdoor kunnen digitale platformen die hun diensten over verschillende landen aanbieden een hoop belastingen ontlopen.
 
In 2014 stelde de EU daarom al belastingen op basis van digitale aanwezigheid voor. Dat idee werd in 2015 echter verworpen voor een minder drastisch aanpak. Tang stelt in zijn rapport een methode voor die de tekortkomingen van de huidige wetgeving aanpakt op zo’n manier dat de structurele tekortkomingen worden weggewerkt. Hij stelt wederom een wetgeving op basis van digitale aanwezigheid voor.

belastingenbusinesseugoogletransformatiewetgeving

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken