Nieuws, slider

Mealhero: slimme stomer bereidt gezonde maaltijden zonder moeite

Geen tijd of te weinig energie om ’s avonds nog te koken? De slimme stomer van Mealhero doet al het werk voor jou.

De slimme stomer van de Gentse start-up Mealhero neemt je al het werk uit handen en schotelt je in minder dan een half uur een gezonde maaltijd voor. Via een Kickstartercampagne hopen de bedenkers voldoende kapitaal op te halen om hun product in september 2018 op de markt te brengen.

Achter Mealhero staan software-ingenieur Steven Debaere, elektromechanisch ingenieur Anton Claeys en slager/traiteur Jeroen Spitaels. Ze combineerden hun kennis en vaardigheden om tot een totaalconcept te komen dat vooral drukbezette millennials moet aanspreken, die ondanks tijdsgebrek toch gezond en evenwichtig willen eten. “We waren altijd tegen elkaar aan het klagen dat we geen tijd of zin meer hadden om te koken als we ’s avonds laat thuiskwamen, maar ook niet in de zoveelste ongezonde afhaalmaaltijd. Iets wat we ook in onze omgeving hoorden. Mealhero speelt precies daarop in”, zegt CEO Jeroen Spitaels.

De slimme stomer, die wordt gecombineerd met aan huis geleverde foodboxen en een smartphone-app, neemt het volledige kookproces uit handen. De stomer bevat drie compartimenten, één voor elk type ingrediënt: vlees/vis/vegetarisch alternatief, groenten en koolhydraten. Momenteel zijn er 100 verschillende ingrediënten die je kan combineren tot 300 verschillende maaltijden. Elk ingrediënt is voorzien van een RFID-tag op de verpakking die de stomer kan inlezen. Zo weet hij om welk ingrediënt het gaat en kan hij het juiste stoomprofiel selecteren. Elk compartiment biedt plaats voor twee porties en heeft zijn eigen verwarmingselement zodat de ingrediënten apart bereid kunnen worden en toch op hetzelfde moment klaar zijn.

Vriesvers

In een volgende fase wordt het aanbod uitgebreid tot 200 ingrediënten die je kan combineren tot 700 unieke maaltijden, zo vertelt Spitaels ons. Het toevoegen van nieuwe ingrediënten is minder evident dan misschien op het eerste zicht lijkt. Voor elk ingrediënt moet immers een nieuw stoomprofiel worden opgesteld. Bovendien moet de stomer rekening houden met elke mogelijke combinatie van drie ingrediënten. Hoewel elk compartiment zijn eigen verwarmingselement heeft, zorgt de stralingswarmte van de andere compartimenten dat de gaartijd verandert. Een vernuftig algoritme zorgt ervoor dat elk ingrediënt op het juiste moment wordt gestoomd, zodat alles op hetzelfde moment klaar is.

De ingrediënten die Mealhero gebruikt, zijn allemaal vriesvers. Ze hebben een houdbaarheid van minstens zes maanden, zonder dat er bewaarmiddelen aan te pas komen. Bovendien worden voedingswaarden en vitaminen op deze manier optimaal behouden, waardoor je kan rekenen op een gezonde maaltijd. “Diepvriesmaaltijden ​zijn ​lang ​miskend”, ​aldus ​​Spitaels. ​“Stomen is de ideale technologiekeuze omdat je in geen tijd een volledige maaltijd kunt klaarmaken en het stomen van vriesverse ingrediënten erg gezond is.” Bovendien is het ook lekker, zo konden we zelf ondervinden tijdens een demonstratie van de stomer. We kregen een gehaktbal met mozzarella, groentjes en pasta voorgeschoteld. Alles was op voorhand geprepareerd en gekruid, het volstond om de ingrediënten in de stomer te laden en op start te drukken. Een klein half uurtje later konden we eten.

De vriesverse ingrediënten verhelpen ook een logistiek probleem. “Door de lange houdbaarheid kunnen we de ingrediënten in grote hoeveelheden voorbereiden’, legt Spitaels uit. “Plaats je vandaag een bestelling, dan wordt er morgen al geleverd.” Dat is een groot verschil met klassieke aanbieders zoals HelloFresh, die hun maaltijdboxen op een vaste dag in de week leveren en met een abonnement werken. Mealhero verkoopt zijn ingrediënten los.

Een app als chefkok

Een oplossing die zich op millennials richt, kan natuurlijk niet zonder app. Die staat via de cloud in verbinding met de stomer, zodat hij perfect zicht heeft op je voorraad: de app weet welke ingrediënten je hebt aangekocht en welke reeds in de stomer zijn verdwenen. Daardoor kan hij je maaltijden suggereren die je telkens kan beoordelen zodat de suggesties na verloop van tijd worden aangepast aan je persoonlijke smaak. Je kan ook maaltijden filteren op basis van een bepaald ingrediënt, aantal calorieën, specifiek dieet enzovoort. Ben je vegetarisch of eet je glutenvrij? Dan houdt de app daar rekening mee. “Alle ingrediënten zijn los verkrijgbaar zodat je ze als een Lego-doos kan combineren. Een maaltijd is makkelijk aanpasbaar aan smaken en diëten”, verduidelijkt Spitaels.

De app houdt je verder ook op de hoogte wanneer bepaalde ingrediënten bijna zijn opgebruikt en stuurt een pushmelding als je gerecht klaar is. Zo hoef je niet in de keuken te blijven terwijl de maaltijd wordt voorbereid. Op termijn wil Mealhero de functionaliteit nog uitbreiden met een sociaal aspect, zodat je geslaagde maaltijden met vrienden kan delen, en ideeën kan opdoen uit de creaties van anderen.

Overigens is de app niet verplicht: de stomer werkt ook zonder internetverbinding. Hij houdt in zijn geheugen bij welke ingrediënten je hebt gebruikt en koppelt dat terug naar de app wanneer er opnieuw verbinding met de cloud wordt gemaakt.

Kostenplaatje

Mealhero hoopt via Kickstarter voldoende kapitaal op te halen om zijn slimme stomer te produceren. Voor 229 euro krijg je recht op het apparaat en drie maaltijden. Voor 309 euro krijg je 15 maaltijden. Wanneer de slimme stomer officieel op de markt komt, krijgt hij een adviesprijs van ongeveer 319 euro opgeplakt, inclusief drie maaltijden. De maaltijden, die telkens uit drie ingrediënten bestaan, worden tussen 6,50 euro en 9,50 euro geprijsd.

De Kickstartercampagne steunen kan nog tot 4 december, zowel vanuit België als Nederland. Op moment van schrijven heeft Mealhero al zo’n 66% van het vooropgestelde doel binnengehaald, met nog 17 dagen te gaan.

businesskickstartermealheromobieltech

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken