Vlaams project test ‘draagbare robotpakken’ voor magazijniers
Het Vlaamse Innovationplatform voor de Logistiek, kortweg VIL, onderzoekt of exoskeletten een oplossing zijn voor de werkgerelateerde gezondheidsklachten van logistieke medewerkers. In december start een proefproject waarin de technologie in de praktijk wordt getest.
‘Draagbaar robotpak’
Zo’n exoskelet is een ‘draagbaar robotpak’, aldus het VIL. Met de steun van het versterkte, externe skelet kan een medewerker bijvoorbeeld zwaardere objecten opheffen of wordt het lichaam optimaal ondersteund bij repetitieve bewegingen. De technologie wordt al gebruikt bij revalidaties, maar kan ook zijn nut bewijzen in de logistieke sector.
Bijvoorbeeld kampen medewerkers in de logistieke sector vaak met rug- of schouderklachten. Het voorbereiden van pakjes, stapelen van goederen of laden van vrachtwagens eist zijn tol, vooral bij oudere werknemers. Zij zouden geholpen kunnen worden met een exoskelet waardoor hun werk verlicht wordt.
Minder ziekteverzuim
In het proefproject worden twee soorten exoskeletten getest op de werkvloer: het passieve exoskelet dat vooral preventief en ondersteunend werkt, en het motorisch aangedreven exoskelet dat de werknemers meer kracht biedt. Beide pakken worden onder de loep genomen in twaalf deelnemende bedrijven, waaronder bpost, Colruyt Group en Delhaize.
‘We willen ervaring opdoen met een exoskelet dat de kracht van de medewerker ondersteunt’, vertelt ergonomie-expert Roeland Motmans van Colruyt Group. ‘Binnen Colruyt Group hebben we nog veel fysiek werk. Doelstelling is ziekteverzuim te verminderen of te verkorten.’
Het project moet uitwijzen hoeveel de implementatie van zulke exoskeletten kost, en of de skeletten bijdragen aan meer productiviteit.