Complexe ziektebeelden vanaf nu bestreden met big data

Nu kunnen complexe ziektebeelden zoals cardiovasculaire ziekten of dementie geholpen worden met een big data-behandeling.

 

De explosie aan big data-technologieën laat wetenschappers vandaag de dag meer dan ooit toe om de levensstijl, onderliggende genetische factoren en medische achtergrond van een individu te analyseren. Tot voor kort waren het enkel zeldzame ziekten met enkelvoudige oorzaak die met big data konden aangepakt worden. Nu kunnen ook complexere ziektebeelden zoals cardiovasculaire ziekten of zelfs dementie geholpen worden met de revolutionaire big data-behandeling van BigData @ Heart, een project dat uitgaat van het Innovative Medicines Initiative.  

 

Door middel van machine learning en data mining zal het BigData @ Heart project prognose-algoritmes kunnen opstellen die mee kunnen voorspellen hoe de toestand van een patiënt zal vorderen. Het systeem maakt daarbij gebruik van de medische achtergrond van een patiënt, evenals de ziekenhuisopnames en specifieke statistieken van het land waarin de patiënt verblijft. Op die manier zal het project advies kunnen verstrekken over de beste behandeling en de meest waarschijnlijke resultaten.  

 

Hoewel wetenschappers beschikken over een tamelijk uitgebreide database aan gegevens over cardiovasculaire patiënten, was de analyse ervan nooit een sinecure. Tot nu alleszins, aangezien er razendsnelle vooruitgang in computercapaciteit wordt geboekt, wat wetenschappers de kans geeft om big data te analyseren om tot inzichten te komen over ziektebeelden en de best aansluitende behandeling. Dat is meteen ook een kanttekening die dient gemaakt te worden bij het project; namelijk dat kunstmatige intelligentie zelf niet met rasse schreden vooruitgaat, maar dat het net de vooruitgang in computercapaciteit is die successen met zich meebrengt.   

 

BigData @ Heart stuurt net die ontwikkeling aan van algoritmen die data kunnen verwerken over de genetica, levensstijl en andere gezondheidskwesties bij een patiënt, wat dan weer zorgt voor een meer geïndividualiseerde, en efficiëntere patiëntenzorg. Het BigData @ Heart-project loopt nog tot 2022. Uitkijken dus naar de eerste bevindingen van het onderzoek.  

aialgoritmeBig Databusiness

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken