Sirris Product Development Hub: innovatie voor iedereen
Technologie staat niet stil, dat is een feit. Het kan voor bedrijven soms moeilijk zijn om mee te kunnen varen met deze stroom van vooruitgang bij de ontwikkeling van producten. Consumenten verwachten steeds “slimmere” producten, maar de productie hiervan is niet altijd even vanzelfsprekend. Sirris, het collectief centrum van de technologische industrie in België, heeft nu de Product Development Hub ontwikkeld om bedrijven up-to-date te houden in deze tijden van non-stop innovatie. Ik kreeg de kans om langs te gaan bij Sirris in Luik om helemaal ondergedompeld te worden in dit gloednieuwe project.
Bij de introductie werd meteen duidelijk wat Sirris voor ogen had met de Product Development Hub. Dit project is er om anderen te helpen, aangezien innovatie niet iets is dat je op je eentje kan bereiken. De Hub is een soort van ontmoetingsplaats voor in feite al wie een innoverend product of idee voor ogen heeft. Dit kunnen andere bedrijven zijn, particulieren, universiteiten, onderzoeksteams, academici… of een combinatie van deze groepen. Met de juiste pitch zal Sirris hulp op maat aanbieden om het idee verder uit te werken zodat er uiteindelijk een werkend product van de band kan rollen. Belangrijk om op te merken, is dat de deze Hub in Luik zich toespitst op de productie van lichte, kleine en geconnecteerde producten.
Van a tot z en met alle puntjes op de i
Wanneer Sirris zegt dat het bedrijven zal begeleiden van concept tot productie, dan mag dit zeer letterlijk genomen worden. De Product Development Hub biedt namelijk ondersteuning bij de opstelling van specificaties, computergeassisteerd design, de productie van functionele proof-of-concepts en prototypes en geeft begeleiding bij de uiteindelijk opstart van de industrialisering van het product. Sirris laat dus niets aan het toeval over en is zich bewust van de moeilijkheden die de sterke nood aan innovatie vandaag de dag met zich meebrengt. Tijdens dit proces wordt dan ook de expertise van allerlei mensen gecombineerd om een uitgebreid kennisveld te hebben. Het Hub-team alleen al bestaat uit 20 ingenieurs en technici die van alle markten thuis zijn en ondersteuning kunnen bieden waar nodig. Dit lijkt geen enorm aantal en dat is het eigenlijk ook niet. Sirris verkiest namelijk kwaliteit boven kwantiteit en is ook voortdurend bezig met de bijscholing van zijn teams zodat de experts steeds mee zijn met de nieuwste technologieën.
6 verschillende ondersteunende labo’s
Dus Sirris begeleidt ondernemingen doorheen heel het proces naar industrialisering met de Product Development Hub. Maar hoe ziet dit er in de praktijk uit? Wel, hoe dit proces in zijn gang gaat, hangt natuurlijk af van het concept in kwestie. Sirris stelt alleszins 6 verschillende labo’s ter beschikking die nauw samenwerken om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken, want ook dit is een belangrijk gegeven. Het wil zo efficiënt mogelijk tewerk gaan bij de uitwerking van ideeën en de uiteindelijke producten bovendien op een efficiënte én ecologische manier kunnen produceren.
In de eerste plaats is er het concept lab, waar de producten vorm krijgen door middel van 3D-ontwerpen, digitale modellen en een IoT-platform. Hier kan ook Augmented Reality gebruikt worden zodat er reeds een beeld gevormd kan worden van het product in de realiteit voor het productieproces.
Vervolgens is er het fabrication lab waar de eerste prototypes en demomodellen tot stand worden gebracht. Hier wordt duidelijk dat Sirris daadwerkelijk tot op de micrometer (0,000001 meter) nauwkeurig producten kan maken door geavanceerde 3D-printtechnologie.
Het micro lab stelt dan weer een uitgebreid gamma aan microtechnologie beschikbaar. Hiertoe behoren o.a. micro-elektronica, micro-assemblage, micro-3D-printen. Hierdoor wordt het produceren, of beter gezegd, het printen van zelfs de kleinste en meest complexe constructies een fluitje van een cent.
Het plastics lab en hybrids lab dragen beide bij aan de uiteindelijke productie van het product. Het plastics lab zorgt voor concrete ontwikkeling in plastic zoals in echte fabrieken zou gebeuren a.d.h.v. functionele pre-series. Het hybrids lab focust dan weer op de combinatie van verschillende plastics en composieten of metalen om zo rationeel mogelijk om te springen met het materiaal en een product te maken dat zo licht mogelijk is en toch doet wat het moet doen.
Tot slot is er nog het smart lab voor de productie van geconnecteerde producten. Voorbeelden van producten waaraan Sirris reeds heeft meegewerkt zijn de Okido Play, een armband voor je kinderen die een melding stuurt naar je smartphone wanneer je kind te ver weg is (bijvoorbeeld op het strand of in de speeltuin), en de IoT Discovery Box van telecombedrijf Proximus. Dit toont duidelijk aan dat Sirris zijn expertise beschikbaar stelt aan zowel jonge startups als bestaande (grote) bedrijven die verder willen innoveren.
Innovatie zorgt voor meer innovatie
Hoewel de Product Development Hub aanvankelijk een redelijk vaag iets was in mijn ogen, zie ik nu duidelijk het potentieel in van dit project. De Luikse vestiging van Sirris is een waar ontmoetingspunt voor iedereen die wil innoveren. Op deze manier zullen de experts van Sirris doorheen de jaren steeds hun kennis vergroten door mee te werken aan verschillende projecten zodat zij als het ware aan kruisbestuiving doen. De experts vergaren kennis tijdens de projecten die zij daarna weer kunnen toepassen op nieuwe projecten om zo de innovatie nog sneller en efficiënter te laten gebeuren. De Product Development Hub is een technologisch kenniscentrum dat doorheen de jaren alleen maar sterker zal worden en beter te werk kan gaan. De vestiging mag dan wel gelokaliseerd zijn in Luik, maar ook Vlaamse concepten zijn er meer dan welkom. De initiële focus van de hub ligt weliswaar op de Belgische markt, maar Sirris ziet reeds potentieel om er een internationaal centrum van te maken. Voor de geïnteresseerden: aan deze hele Product Development Hub hangt een prijskaartje vast van €850.000. Over de prijzen die Sirris zal aanrekenen bij de ondersteuning van projecten bleef het echter “stil”. Concrete cijfers werden niet genoemd, aangezien deze sterk afhankelijk zijn van het soort project. Zo kan de tijdspanne van een project reeds variëren van één dag tot enkele weken of maanden, waardoor tijd alleen al zorgt voor wisselende prijzen.
Tot slot kan u nu reeds terecht bij Sirris om gebruik te maken van de Product Development Hub. Meer informatie hierover kan u vinden op deze webpagina.