Gemeenten kunnen een aanvraag indienen voor subsidie WiFi4EU wifinetwerken
De wereld moet hedendaags overal verbonden zijn – anders zou het ook niet mogelijk zijn om dagelijks al het nieuws over technologie via Smart Business te lezen. Mobiele data is echter niet altijd toereikend, en kost ook behoorlijk veel geld, afhankelijk van in welke EU-lidstaat je woont. Om Europa toch verder te verbinden heeft de Europese Unie een nieuw potje met subsidie geopend om wifinetwerken aan te laten leggen door gemeenten. Het gaat om wifinetwerken op openbare plekken, waar op het moment van spreken nog geen publieke wifinetwerken zijn. Of, als er al wel een netwerk is, dan moet deze een slechtere verbinding bieden dan de standaard die de EU heeft vastgesteld. Het project gaat door het leven onder de noemer ‘WiFi4EU’.
Tot 2020 maakt de Europese Unie in zijn totaliteit 120 miljoen euro beschikbaar, dit zal worden verdeelt over vier momenten waarop het budget wordt uitgegeven; uiteindelijk kunnen maximaal 8.000 gemeenten subsidie ontvangen voor het project. Op woensdag startte het project om de eerste 2.800 gemeenten te selecteren die voldoen aan de voorwaarden. Een gemeente zal 15.000 euro ontvangen om wifinetwerken uit te gaan rollen. Elk lidstaat zal voor 15 gemeenten vouchers ontvangen; voor nu werkt Europese op ‘First come, first serve’-basis met het uitgeven van de vouchers. Het valt op dat slechts een op de vijf gemeenten in Europa zich heeft aangemeld voor het project. Op het moment van spreken is het voor gemeenten niet langer mogelijk zich voor de huidige ronde aan te melden, waarschijnlijk volgt de eerstvolgende ronde in 2019.
Europa richt zich op privacy
De Europese Unie heeft ook meer duidelijkheid gegeven over de manier waarop het wifinetwerk zijn werk zal gaan doen. Bij veel openbare netwerken zie je het gebruik van zogenoemde inlogpagina’s, vaak moet je daar akkoord gaan met de algemene voorwaarden die je – laten we wel eerlijk zijn – waarschijnlijk niet gaat lezen. In de basis ga je vrijwel altijd akkoord met het opslaan van data om dit te verwerken voor advertentiedoeleinden. Europa is het daar duidelijk niet mee eens en geeft aan dat de netwerken van de Europese Unie geen data zullen opslaan van zijn gebruikers.
Of je nu in een plaatselijk museum, of een treinstation aanwezig bent, de toekomst ziet er meer verbonden uit – zo zou je in elk geval hopen… Wanneer de eerste vruchten zich af zullen werpen van dit project is niet bekend, en met slechts (minimaal) 15 gemeenten per lidstaat is de kans vrij klein dat je er veel van gaat merken.