Nieuws

De beste technologieboeken: keuze van de redactie

Voordelen
Nadelen
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
Het wordt kouder, en dus is het tijd om lekker thuis voor het haardvuur een pumpkin spice latte te drinken en je te verdiepen in de beste technologieboeken.

 

Hallo computer, hallo wereld  – Maurits Kaptein

 

Computers. We werken er dagelijks mee, en raken enthousiast over de laatste nieuwe MacBook, maar vraag aan een willekeurige persoon om de basisprincipes van een computer uit te leggen, en het wordt plots stil.

 

Dat is allesbehalve handig, aangezien vandaag de dag zowat iedereen op de werkvloer op de hoogte moet zijn van de belangrijkste technologische toepassingen, terwijl dat vroeger enkel van het IT-departement werd vereist.

 

Maurits Kaptein, bijzonder hoogleraar data science aan de Jheronimus Academy of Data Science en de Universiteit van Tilburg, speelt in op die evolutie en legt in “hallo wereld, hallo computer” haarfijn de beginselen van digitale technologie uit.

 

Kaptein loodst je langs bits, transistors en programmeertalen en laat ons ook zien hoe code werkt. Een buitengewoon toegankelijk boek, en een essentieel werk voor iedereen die wijs wil raken uit onze digitale maatschappij.

 

 

Off – Tanya Goodin

 

Zo’n 110 keer per dag. Dat is het aantal keer dat we dagelijks onze telefoon checken voor berichtjes en meldingen. Per uur kijken we onze smartphone 9 keer na, een aantal dat drastisch de hoogte in schiet tussen vijf en acht uur ’s avonds.

 

Als je denkt dat je teveel tijd doorbrengt met afleiding zoeken op je smartphone, als je je moeilijk kan concentreren, of als je ronduit panikeert wanneer je je telefoon bent vergeten, dan is het misschien wel eens tijd om gewoon uit te loggen.

 

Dit boekje van Tanya Goodin kan je daarbij helpen. Goodin reikt je in “Off – verbeter je leven met een digitale detox” een aantal handige trucjes aan om niet meer zo afhankelijk te zijn van je toestel.

 

Zo kan je voor een goede nachtrust maar beter een wekker kopen. Het schermpje van onze smartphones verspreidt blauw licht dat onze melatoninewerking sterk verstoort, wat funest is voor ons slaappatroon.

 

Daarnaast is het een goede zaak om een aantal schermlimieten in te stellen, zoals geen e-mails meer beantwoorden na zeven uur ’s avonds, en om tijdens het eten niet op je scherm te turen. Aanwezig zijn in elk moment, daar draait het volgens Goodin om. Want wij moeten nog steeds baas zijn over onze toestellen, en niet omgekeerd.

 

 

The People Vs Tech – Jamie Bartlett

 

Jamie Bartlett, bekend van The Dark Net, heeft opnieuw een boek klaargestoomd dat aanzet tot nadenken. Ditmaal laat Bartlett de lezer nadenken over de (on)verenigbaarheid van technologie en democratie.

 

Centraal daarbij staat de hedendaagse obsessie met big data en analytics, die volgens Bartlett alomtegenwoordig is. Bartlett legt bijvoorbeeld tot in de kleinste details uit hoe Cambridge Analytica nu precies kon gebeuren, en hoe de data-economie ook bij Brexit een vinger in de pap had.

 

Doorheen zijn relaas maakt Bartlett opmerkingen die je tot nadenken stemmen. Zoals wanneer hij aanhaalt dat de globalisering en het internet tribaal denken net hebben versterkt.

 

Is het nu eenmaal niet makkelijker geworden om je met een bepaalde sociale groep of politieke partij te identificeren sinds de komst van het internet?

 

Bartlett schildert zonder twijfel een dystopisch beeld van onze digitale maatschappij. Of dat beeld de realiteit eer aandoet, is aan de lezer om te beslissen.

 

boekenbooksbusinessreviewstechnologie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren