AI onthult verborgen objecten in het donker
Onderzoekers aan het Massachussetts institute of technology hebben een techniek ontwikkeld die gebruik maakt van neurale netwerken voor het opmerken van objecten bij weinig belichting.
Het team trainde het netwerk op het herkennen van transparante patronen in donkere beelden. Daarvoor kreeg het netwerk zo’n 10.000 donkere en korrelige foto’s gevoed, evenals patronen die die beelden zouden moeten vertegenwoordigen.
De strategie zorgde er niet alleen voor dat het neurale netwerk wist wat het kon verwachten, maar markeerde ook de transparante objecten door rimpels op te wekken in het weinige licht dat toch voorhanden was.
Het resultaat was een AI-systeem dat verborgen objecten kon vinden en zelfs opnieuw kon weergeven met betere lichtomstandigheden. Dat is een handigheidje dat voor nachtfotografie van pas zou kunnen komen, maar MIT research is voornamelijk geïnteresseerd in de toepassingen die de technologie kan hebben voor de geneeskunde.
Het is normaal gezien namelijk aartsmoeilijk om biologisch materiaal vast te leggen op de gevoelige plaat met licht en straling, aangezien dat proces erg risicovol is voor de ingewanden.
Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de ingewanden met een veel lagere lichtsterkte te kampen krijgen, wat minder schadelijk is voor de gezondheid.