IBM onthult nieuwe kwantumcomputer op CES
Alle deeltjes vinden onderdak in een kubus van zo’n 3 meter hoog uit borosilicaatglas. Het indrukwekkende design werd ontworpen door Map Project Office, een industrieel designbedrijf dat eerder al samenwerkte met Sonos, Honda en Universal Design Studio.
De glazen kubus werd vervaardigd door Goppion, een fabrikant uit Milaan die eerder al uitstalkasten ontwierp voor de Mona Lisa in het Louvre en de Kroonjuwelen in London. Het mag dan ook geen toeval heten dat de kwantumcomputer eruitziet als een kunstwerkje.
De glazen behuizing zorgt er ook voor dat IBM de temperatuur binnen goed kan opvolgen. Dat is van cruciaal belang voor een kwantumchip, die zo rond de 10 milikelvin moet bewaard blijven wil die stabiel blijven.
Het nieuwe ontwerp van IBM is baanbrekend omdat het ervoor zou moeten zorgen dat er minder fouten zullen gebeuren tijdens experimenten.
Toch ziet IBM conventionele computers liever niet verdwijnen, en droomt de technologiegigant van een wereld waar kwantumcomputers naast conventionele computers en servers staan. System One bestaat uit 20 qubits, dat klinkt misschien weinig aangezien Google vorig jaar in maart een machine van 72 qubits aankondigde, maar volgens IBM gaat het om de kwaliteit en niet de kwantiteit.
IBM wilde voor het Q System One eerst specifiek focussen op een lager foutenpercentage in plaats van eerst de capaciteit te vergroten.
Niet verkrijgbaar in Media Markt
Spijtig genoeg heeft quantum computing nog maar weinig commerciële toepassingen. Zo is het duidelijk dat de Q System One experimentele hardware is, en dat je zo’n toestel niet meteen in Media Markt of Fnac zal terugvinden.
Toch heeft IBM opvallend veel aandacht besteed aan het design van de kwantumcomputer, wat evenwel een nieuw tijdperk in quantum computing.
Volgens IBM is de Q System One alvast de beste kwantumcomputer die ze ooit hebben gebouwd. Klanten van IBM zullen het fysieke systeem niet meteen te zien krijgen, maar ze zullen wel de voordelen ondervinden van de verbeterde stabiliteit en het modulaire ontwerp. Het is de bedoeling om de capaciteit en rekenkracht van het systeem ook incrementeel te vergroten.
“Een wetenschappelijke doorbraak kan je niet forceren”
Het is een kleine stap voor het razendsnel evoluerende technologielandschap, maar een grote stap voor kwantumtechnologie. Volgens Bob Sutor, woordvoerder van IBM Q, zal het wel nog even duren voor kwantumcomputers een echte impact kunnen nalaten op ons dagelijks leven.
Sutor merkt trouwens ook op dat je een wetenschappelijke doorbraak nu eenmaal niet kan forceren. “Het is misschien wel leuk om te zeggen dat je binnen een jaar dit en dat zal bereiken, maar het is en blijft een feit dat kwantumtechnologie erg nieuw is.
Het is een complexe discipline, en er moeten eerst heel wat wetenschappelijke doorbraken plaatsvinden vooraleer je van een vooruitgang op het gebied van kwantumtechnologie kan spreken.”
Kwantumcomputers vs supercomputers
Volgens supercomputergigant Cray zijn kwantumcomputers zeker en vast een fantastische nieuwe technologie, maar zullen ze in 2020 nog steeds verre van productief zijn.
Een perfect werkende kwantumcomputer kan in principe dezelfde problemen berekenen waaraan supercomputers vandaag werken. Dat gaat dan over het ontwerpen van vliegtuigen, het ontdekken van nieuwe moleculen voor een medicijn en andere complexe problemen.
Kwantumcomputers zijn echter veel krachtiger dan de supercomputers van vandaag, iets wat amper te vatten is. Begin 2000 dacht men bijvoorbeeld dat het een kwantumcomputer zo’n 24 miljard jaar zou duren om de energieniveaus van ferrodoxine te berekenen, nu wordt inmiddels gesuggereerd dat het hele proces minder een uurtje in beslag zal nemen.