Nieuws

Nakende ontslagen bij Proximus door digitale transformatie

Proximus liet dinsdag weten dat er mogelijk een herstructurering met zwaar jobverlies zit aan te komen. Premier Michel werd naar verluidt slechts in de laatste fase van de dreigende sanering op de hoogte gebracht.

 

De kostenbesparingen maken naar verluidt deel uit van het driejarenplan #shifttodigital, een dat zal lopen van 2019 tot 2021. Het plan werd gisteren door het bestuur goedgekeurd en moet de digitale transformatie van Proximus versnellen en het bedrijf “voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst”.

 

Volgens socialistische vakbond ACOD zouden er met de herstructurering 2.000 jobs op het spel staan. Dat is ongeveer één op de zes banen bij het Belgische telecombedrijf. Overigens werd het cijfer 2.000 niet officieel bevestigd door Proximus en is het een cijfer dat door een journalist de wereld werd ingestuurd en later door ACOD werd overgenomen.

 

Het zwaard van Proximus

Verschillende werknemers bij Proximus voelen nu het zwaard van Damocles boven hen hangen. Proximus meldde echter kort dat het nog zou bespreken hoe “het de efficiëntie kan verbeteren in een steeds moeilijker marktomgeving”. Volgens De Tijd voegde Proximus-topvrouw Dominique Leroy één zin toe in de interne communicatie. “In alle gevallen zal Proximus steeds de sociale dialoog respecteren en prioriteit geven.”

 

Vandaag zal Leroy verdere uitleg geven over haar plannen met haar bedrijf aan Premier Charles Michel en minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD). Het is niet de eerste keer dat Leroy het aan de stok heeft met een regeringslid. Eerder kreeg ze het in haar carrière als Proximus-CEO aan de stok met voormalig minister van Telecom Alexader De Croo over prijsverhogingen.

 

[related_article id=”220145″]

 

Premier Michel is niet meteen te spreken over de herstructurering en is niet bepaald te spreken over het feit dat hij zo laat op de hoogte werd gebracht. Hij was liever niet “voor voldongen feiten geplaatst” geweest.

 

Donderslag in de Wetstraat

Het nieuws slaat in als een donderslag bij heldere hemel. Premier Michel legt de nadruk op het creëren van jobs, en zou met een grote Proximus-sanering dus aan gezichtsverlies kunnen leiden tijdens de verkiezingen in mei. Daarnaast heeft het telecombedrijf zich de voorbije maanden sterk verzet tegen de komst van een vierde telecomoperator omdat die een impact zou hebben op de werkgelegenheid.

 

Er werken zo’n 13.000 mensen bij de Belgische telecomgigant. De afgelopen tien jaar zijn er al heel wat werknemers vertrokken, gedeeltelijk door pensioenen, gedeeltelijk door natuurlijke afvloeiing, en konden gedwongen ontslagen steeds vermeden worden. Ditmaal zou dat niet het geval zijn.

 

Ben Coremans, vakbondsman bij ACV, maakt zich sterk daarover. “Vertrekplannen waren hier altijd al op vrijwillige basis. Wij kennen Proximus als een bedrijf van de sociale dialoog.” Het ACOD maakt zich toch zorgen dat een sanering ditmaal wél met naakte ontslagen zou verlopen.

 

Proximus-woordvoerder Fabrice Gansbeke wilt de ontslagen noch bevestigen noch ontkennen. “Ik kan daar geen uitspraken over doen”, luidde zijn verklaring. Gansbeke hulde zich verder nog in de nevelen van kostenoptimalisatie die ook Proximus-CEO Leroy aanhaalde.

 

Ondertussen wordt de handel in het aandeel van Proximus vandaag niet opgestart, in afwachting van een persbericht, zo meldt beurswaakhond FSMA. Proximus zal ‘wellicht morgenvroeg’ over de situatie communiceren.

 

businessontslagenproximuszakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken