Kubernetes: van buzzword tot rijpe technologie
Combell hield een intern interview met eigen medewerkers over de huidige stand van zaken omtrent Kubernetes. Uit het interview wordt duidelijk wat precies de aanleiding was voor Kubernetes en hoe het internetbedrijf de nieuwe technologie wil omarmen.
Hoe virtualisatie en containers zorgden voor een nieuwe denkwijze
Het komt er altijd op neer dat developers zich willen focussen op hun eigen taak in plaats van rekening te moeten houden met onderliggende infrastructuur. De opkomst van containers en technologieën zoals Docker en Kubernetes hebben het faciliteren van ontwikkeling en implementatie dan ook als hoofddoel.
Allereerst waren er dedicated servers, daarna kwam virtualisatie en daarna uiteindelijk de grote Public Cloud-platformen. Ontwikkelaars moesten zich geen zorgen meer maken over de fysische platformen, maar konden alles simpelweg beheren met een set van gebruiksvriendelijke API’s.
De Agile-mindset brak steeds meer door en zo ontstond ook het DevOps-principe. Systeembeheerders en Operation engineers moeten steeds korter en cyclischer werken om optimale resultaten te kunnen boeken.
Een nieuwe workflow
Wanneer developers willen coderen op hun eigen computer, dan werken ze meestal aan verschillende projecten tegelijkertijd. Om dit goed te kunnen uitvoeren, zijn er tal van virtualisatietools beschikbaar. Developers konden al snel wennen aan een nieuwe manier van ontwikkelen, namelijk via Docker. In plaats van vele veeleisende virtuele machines te runnen, konden ontwikkelaars nu gewoon een container opstarten die in enkele tellen gebruikt kon worden.
Ontwikkelaars wilden verdergaan met deze manier van werken dus er werden steeds manieren gezocht om deze workflow ook naar de productie door te trekken. Het grote voordeel is dat je als ontwikkelaar niet afhankelijk bent van een collega die eerst voor jou een server moet opzetten. Je geeft in je code meteen mee hoe de infrastructuur eruit moet zien. Zo kan iedereen sneller schakelen. Kubernetes biedt precies dit: een omgeving die volledig wordt beheerd door automatisatie.
De volgende stap in de containerevolutie
Docker was een heel belangrijke opstap in het containerverhaal. Al snel werden de beperkingen echter ook duidelijk, zoals bijvoorbeeld op het gebied van storage en networking. Toen kwam Docker Compose dat instond voor de orchestratie van de verschillende containers, maar de keerzijde van de medaille was dan weer dat de hele host op een gegeven moment vol stond met containers. Op dit moment worden Docker en Docker Compose nog steeds gebruikt in productie-omgevingen, maar Combell ziet Kubernetes als de logische volgende stap. Op die manier kunnen ze namelijk een verzameling services orchestreren over verschillende servers, zonder zich zorgen te moeten maken over clustering, schaalbaarheid en deployment.
Combell gebruikt Kubernetes op dit moment enkel voor interne toepassingen, maar het bedrijf verwacht binnenkort een eerste customer facing service te releasen die wordt aangestuurd door Kubernetes. Het internetbedrijf zal zich richten op het faciliteren van Kubernetes zodat er voor ontwikkelaars weinig verandert om toch te kunnen profiteren van de talloze voordelen van Kubernetes.