Nieuws

‘Facebook-activiteit met 20% gedaald sinds privacyschandalen’

De Facebook-activiteit is het laatste jaar gedaald met 20%, sinds de privacyschandalen. Bovendien spenderen gebruikers ook minder tijd per ingelogde sessie.

The Guardian meldde gisteren dat het aantal reacties, likes én deelacties met bijna 20 procent is gezakt tegenover het afgelopen jaar. Dat statement haalt de Britse krant uit cijfers die Facebook zelf openbaar heeft gemaakt.

Het schandaal van 87 miljoen

Nadat de laatste jaren duidelijk werd dat Cambridge Analytica gegevens van 87 miljoen gebruikers in handen had en deze gebruikte voor de ontwikkeling van meerdere applicaties. Om die data binnen te halen maakte het bedrijf gebruik van bepaalde ‘persoonlijkheidstests’ op Facebook. Bijvoorbeeld via een Quiz waarbij je een aantal vragen over jezelf kon invullen en de app je een bepaald resultaat gaf over jezelf.

Op zichzelf waren het niet de Quiz-applicaties die het probleem waren. De grote fout lag bij Facebook. Het bedrijf stond jaren toe dat de ontwikkelaars van die applicaties vrije toegang hadden tot een heel groot deel van je de persoonlijke info van je profiel. Zo kon het ook informatie van jouw vrienden of vrienden van vrienden verkrijgen. Intussen heeft het Amerikaanse socialmediaplatform al deze verouderde API’s en toegang verwijderd of geblokkeerd.

Je zou dan zeggen dat Facebook zijn lesje geleerd heeft en dat het met een schone lei opnieuw begint. Maar niets is minder waar. In september vorig jaar ontdekte Facebook zelf nog dat de gegevens van nog eens 50 miljoen account gelekt waren. Dat zijn nogmaals 50 miljoen potentiële gebruikers die kunnen beslissen om het platform achterwege te laten.

‘Facebook en de Rohingya’s’

Het klinkt als de titel voor een strip van Suske & Wiske. Echter is het verhaal geen fictie maar realiteit. Na de lek van 50 miljoen accounts meldde de VN dat Facebook een pertinente rol zou gespeeld hebben in het verspreiden van discriminerende en racistische berichten over Rohingya-stammen in Myanmar. Grote machthebbers van Myanmar konden té gemakkelijk geweld op grote schaal organiseren tegen de Rohingya-meerderheid.

‘Er wordt teveel fake-nieuws verspreid’, waarschuwt de VN. Ook via WhatsApp-berichten moet het bedrijf alert zijn voor nep-nieuws. Als reactie op dit schandaal is het sociale medium alle accounts en content van Myanmarese autoriteiten gaan verwijderen.

Toch een toename in gebruik

Het sociale medium zelf reageert niet direct op de cijfers, maar meldt wel dat er een toename in activiteit is op andere manieren. Het zou gaan om een toename van acht procent in het aantal dagelijkse/maandelijkse gebruikers, dat in vergelijking met vorig jaar.

beveiligingbusinesscambridge analyticanieuwsprivacy

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600