Nieuws

2dehands.be wil website beter beveiligen tegen fraude

De populaire zoekerssite blijft een populair platform voor internetfraudeurs, en kondigt daarom nieuwe veiligheidsmaatregelen aan.

2dehands.be blijft met afstand de populairste verkoopwebsite in Vlaanderen en België. Het biedt voor particulieren een interessant platform om enerzijds goede koopjes te doen, en anderzijds producten die zij niet meer gebruiken te verkopen.

Maar die populariteit gaat gepaard met een duister kantje. Fraudeurs en criminelen zien het als een ideaal platform voor malafide praktijken. Een veel gebruikte vorm van internetfraude is ‘phishing’, waarmee criminelen aanvankelijk je vertrouwen proberen te winnen om vervolgens je persoonlijke gegevens te stelen. Dat fenomeen blijft helaas sterker en sterker worden. Ook zoekerssites als 2dedhands.be krijgen de laatste maanden opvallend veel meer meldingen van oplichters binnen.

Zowel kopers als verkopers

Dat je bij het kopen van een product online een beetje voorzichtig moet zijn, dat kan je je vast wel inbeelden. Doordat je de producten vaak niet te zien krijgt, weet je ook niet helemaal zeker wat je zal krijgen. Fraude langs de verkoopkant is dan ook niet zo moeilijk. Voorvallen waarin iemand een product kocht maar het nooit of beschadigd aankreeg, zijn inmiddels al talrijk. Kijk daarom altijd even goed naar de aanbieder en probeer bij twijfel eens contact op te nemen alvorens een bod te plaatsen.

Maar dat er ook kopers met slechte bedoelingen rondsnuffelen op deze sites, dat is misschien minder geweten. Gelukkig zijn er weer enkele typische kenmerken die je alarmbel kunnen doen afgaan. Deze kopers hebben vaak een nieuw account. Ze tonen zich bovendien gretige shoppers: ze bieden op veel producten tegelijk en bieden vaak veel hoger dan wat jij voor je product vraagt. Als je hun bod accepteert, zullen ze je proberen weg te lokken van de veilige omgeving van de website om de verkoop via mail verder af te ronden. Ze sturen je dan een valse link door van DHL of een andere koerierdienst. Die link is dan hun feitelijke vangnet. Zodra je je hier op hebt aangemeld, beschikken zij over je gegevens.

Nieuwe maatregelen

Voor zoekerssites als 2dehands.be zijn zulke fraudemeldingen natuurlijk nefast voor de credibiliteit van het platform. In een interview met het Radio 2-programma ‘De Ochtend’ ontkende hun woordvoerder de perceptie die bij slachtoffers wel eens leeft dat de website te weinig doet om fraude te bestrijden. Hij kondigde ook aan dat er extra veiligheidsmaatregelen zitten aan te komen (zonder toelichting wanneer die effectief toegepast zullen worden).

Er wordt gesleuteld aan een tweetrapsverificatie. Dat is een extra beveiliging voor wanneer iemand vanaf een onbekend apparaat probeert in te loggen op je account. Dan krijg je daar via sms een verwittiging van. Dit systeem implementeert bijvoorbeeld Google ook al en tijdje. Daarnaast is 2dehands.be volop bezig met een veiliger betaal- en verzendingsysteem te ontwikkelen.

2dehands.bebeveiligingbusinessecommercefraudephishingzakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken