Europese banken werken aan concurrent voor Visa en Mastercard
Het nieuwe betaalsysteem krijgt voorlopig de werknaam European Payments Initiative, afgekort EPI. Dat bericht De Tijd. De bedoeling is om meer uniformiteit te krijgen onder betaalsystemen binnen de Europese Unie. Veel landen hebben nu hun eigen nationaal betaalsysteem, waardoor je niet altijd met dezelfde bankkaart overal kan betalen. In de meeste landen zal je nog wel terecht kunnen met een Maestro-kaart, maar voor online betalingen bij een buitenlandse webwinkel moet je vaak terugvallen op een kredietkaart zoals Visa en Mastercard. Het systeem moet ook de nood aan cashbetalingen wegnemen.
Die nationale belemmeringen moet EPI wegnemen. Het project wordt op dit moment door 16 banken ondersteund uit vijf landen. KBC is voorlopig de enige Belgische bank die deelneemt. De 16 banken roepen overige banken wel op om mee in het project te stappen. EPI moet trouwens meer dan alleen een ‘Europese Visa of Mastercard’ worden. De bedoeling is dat je je kredietkaart ook kan koppelen aan een digitale portefeuille, vergelijkbaar met PayPal dus. Tegen 2022 zou het nieuwe systeem in gebruik moeten worden genomen.
De Europese Centrale Bank heeft zich alvast achter het project geschaard. Volgens de ECB kan EPI de financiële fragmentatie in Europa wegnemen, en zal het Europa ook financieel sterker maken. Ook voor Brussel is het project interessant. Een nieuw vennootschap dat de technische kant van het betaalsysteem moet overzien zal zijn hoofdzetel in onze hoofdstad krijgen.
Pepsi en EDC
Dat Europa denkt aan een uniform betaalsysteem, is al even geen nieuws meer. In november doken de eerste berichten hierover op met de aankondiging van ‘Pepsi’, languit Pan European Payment Solution Initiative. Hoewel beide projecten een gelijkaardige filosofie hebben, wordt Pepsi aan de kant geschoven voor EPI. De steun voor Pepsi was wel iets groter: 20 banken uit negen verschillende landen schaarden zich vrijwel meteen achter het project. Het toont dat er zeker wel draagvlak is voor meer uniformiteit binnen de Europese financiële sector.
Het nieuwe betaalsysteem zou ook een terugkeer betekenen naar vroegere tijden. Want vroeger had Europa de EDC, de European Debet Card. Die ging uiteindelijk op in Maestro, eigendom van Mastercard.
Is er nood aan een uniform Europees betaalsysteem? Geef je mening in de reacties!