Google sluit cloudcontract met Renault
Alphabet Inc., moederbedrijf van Google, kondigt met trots aan dat het een belangrijk cloudcontract gesloten heeft met de Franse autobouwer Renault. Google Cloud al alle data verworven uit productiemachines, robots en de voorraadketen bewaren in zijn servers. Renault kan de data uit de clouddienst van Google dan aanwenden om de bedrijfsprocessen verder te optimaliseren en te automatiseren.
Hoewel er geen details bekend zijn over de duur en de bedragen van het contract, spreekt Google wel zelf van de ‘grootste deal zijn soort’. Het is in ieder geval het eerste grote cloudcontract dat Google Cloud weet binnen te rijven in Frankrijk. Voor Google is het een zeer belangrijke slag in de achtervolging op concurrerende clouddiensten zoals Microsoft Azure en Amazon AWS. Over heel Europa heeft Google Cloud het derde marktaandeel, maar in Frankrijk stond het pas op de vijfde plaats.
Tussen Google en Renault bestond al een samenwerking inzake marketing. Ook werkt de autofabrikant samen met Waymo, een bedrijf dat experimenteert met zelfrijdende wagentechnologie en dat eigendom is van Alphabet. Voor het laatste houdt Renault ook goede contacten eropna met Microsofts Connected Vehicle Platform.
Europa kijkt met lede ogen aan
Eric Marchiol, hoofd van productie bij Renault, vertelt dat het contract met Google Cloud een enorme stimulans zal zijn om de bedrijfsprocessen te optimaliseren. Het bedrijf kijkt nu vooral naar manieren om de kosten te drukken. Door de coronapandemie is de autoverkoop flink gedaald. Renault kreeg een krediet van 5 miljard euro van de Franse overheid, en geruchten dat fabrieken zullen sluiten en in het personeelsbestand zal gesnoeid worden, lopen al een tijdje. Renault zal tot 2 miljard euro moeten besparen om een faillissement af te wenden.
De Franse overheid en de Europese Commissie zullen wel minder gelukkig zijn met de deal die Renault gesloten heeft. Zij zien namelijk met lede ogen aan hoe Europese bedrijven voor clouddiensten steeds afhankelijker worden van de ‘grote drie’ uit de Verenigde Staten. Frankrijk is daarom samen met Duitsland voortrekker van de ontwikkeling van een Europees cloudecosysteem, genaamd Gaia-X. Dat project moet de positie van de Europese technologiesector opnieuw verstevigen. De hoofdzetel zal waarschijnlijk in Brussel komen.