Nederlandse CoronaMelder wordt zaterdag in gebruik genomen
In Nederland heeft de Eerste Kamer vandaag de wet over de Coronamelder-app goedgekeurd en doorgevoerd. Deze applicatie, die gebruikers waarschuwt als ze in contact zijn geweest met mensen die besmet zijn, wordt op zaterdag 10 oktober landelijk uitgerold. Dat meldt zorgminister Hugo de Jonge.
Het wetsvoorstel Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19 kreeg op 3 september al een akkoord van de Tweede Kamer. Daarna moest de goedkeuring volgen in de Eerste Kamer tijdens een stemming, die vandaag plaatsvond. Hier stemden 51 Kamerleden voor, en 19 stemden tegen. “Mooi dat het gebruik van CoronaMelder door beide Kamers wordt omarmd,” stelt minister de Jonge. “We moeten alles op alles zetten om verspreiding van het virus de kop in te drukken. De app kan daarin een belangrijke rol spelen, hoog tijd om die nu ook in Nederland te gaan inzetten.”
Privacy
In het debat lag de nadruk voornamelijk op een gebrekkig testbeleid. Gebruikers met een notificatie dat ze in contact zijn geweest met besmette personen kunnen zich door de ontoereikende testcapaciteiten immers niet laten testen. Ook moesten er de nodige garanties zijn dat het gebruik van de CoronaMelder volledig anoniem blijft.
De Jonge haalde ook in het debat aan dat het gebruik van de app volledig vrijwillig is. Bedrijven, werkgevers en andere instanties kunnen je niet verplichten om de applicatie te downloaden. Zo kunnen restauranthouders je niet dwingen om de applicatie te installeren vooraleer je een plaats op het terras krijgt. Algemene oproepen om de applicatie te installeren zijn echter wel toegelaten.
De CoronaMelder-applicatie is al sinds 17 augustus beschikbaar en in deze periode hebben reeds 1,3 miljoen mensen de app gedownload. Om de functionaliteiten van de applicatie te testen was ze slechts werkzaam in 5 regio’s, zoals Drenthe, Overijssel en een gedeelte van Gelderland. Het ministerie voegde daaraan toe dat er reeds 60 meldingen zijn binnengelopen via de app.