Crelan gaat de IT-infrastructuur van haar werkplekken grondig omgooien met hulp van Avanade
De coronapandemie doet veel sectoren daveren op haar grondvesten, een disruptie die ook binnen de financiële sector voelbaar is. Om mee te evolueren met de nieuwe realiteit waarin we leven, kondigt de bank-verzekeraar Crelan aan dat het in de komende maanden haar IT-werkplekken volledig gaat transformeren.
Dat is om verschillende redenen broodnodig, vertellen Wim Claeys (Head of ICT) en Anne Fievez (Administrateur Directeur en CIO) ons. “Elke software heeft een levenscyclus. Die levenscyclus komt stilaan op een einde”. Centraal in de moderniseringsplannen staat de werkbeleving van elke werknemer. Net als veel bedrijven ziet ook Crelan zich genoodzaakt om – uit veiligheidsoverwegingen in het kader van COVID-19 – haar werknemers zo veel mogelijk van thuis uit te laten werken. Om werknemers in staat te stellen een optimale dienstverlening aan klanten te kunnen blijven bieden, moeten zij kunnen terugvallen op een flexibele en efficiënte digitale werkomgeving.
Microsoft
Voor dit proces doet de bank beroep op Avanade als betrouwbare technologische partner. Het IT-consultancybedrijf heeft expertise in het ontwikkelen van oplossingen voor bedrijven die gebruik maken van technologie van Microsoft. Aan de hand van Avanade zal Crelan de komende maanden stevig verankerd raken in het ecosysteem van Microsoft. Det volledige Office-omgeving zal worden gemigreerd naar het cloudplatform Azure. Alle werkplekken op de hoofdzetel, de regionale zetels en de meer dan 500 kantoren die Crelan verspreid over ons land telt, zullen een upgrade krijgen zodat de computers op de laatste versie van Windows draaien. Softwareapplicaties zoals Microsoft Teams, OneDrive, Sharepoint en vele andere zullen meer dan ooit deel uitmaken van de dagelijkse werking binnen Crelan.
“Het is altijd zoeken naar een optimale mix tussen veiligheid, flexibiliteit en kosten. Dit evenwicht is bij Crelan volledig in balans”, aldus Johann Corlemeijer, Country Manager voor Avanade Belgium. Met de herstructurering zal een platform ontwikkeld worden dat de interne productiviteit aanzienlijk zal verbeteren en tegelijkertijd ook de veiligheid optimaal houdt. De IT-teams van Crelan zullen de toestellen van werknemers kunnen beheren op eender welk moment en op eender welke plaats; hierdoor kunnen ze van op afstand updates versturen en zowel bedrijfs- als persoonlijke toestellen blokkeren of wissen. Een nieuw Zero-Trust-netwerk betekent dat Crelan de volledige controle behoudt over de toegang tot gegevens van klanten en de organisatie. Tegelijkertijd kunnen gegevens veilig uitgewisseld worden tussen verschillende afdelingen.
Stap voor stap
Digitale transformatie is een complex proces wanneer je bedrijf meer dan 500 kantoren heeft en meer dan 2000 werknemers telt. Daarom zal het transformatieproces worden uitgesmeerd over 12 maanden. Corlemeijer, Claeys en Fievez zijn het er ook eensgezind over dat dat voor een project van deze orde de beste aanpak is. Kleine stappen nemen, die telkens nieuwe functionaliteiten leveren, geeft de beste resultaten voor de adoptie van een nieuwe omgeving. Corlemeijer vergelijkt het met elke maand een kleiner cadeautje krijgen in plaats van één groot cadeau per jaar.
De werknemers van Crelan zullen ook actief begeleid worden tijdens dit proces. Avanade werkte een uitgebreid change management programma uit zodat werknemers de tijd krijgen om te leren werken met de nieuwe technologie en er het optimale rendement uit te halen.
AXA Bank
Deze transformatie staat los van de geplande overname van AXA Bank – een project dat ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de toezichthouders – maar het spreekt voor zich dat deze nieuwe werkomgeving ook in dat kader voordelen zal bieden. Crelan kondigde inmiddels al een jaar geleden aan dat ze AXA Bank zouden overnemen. Daarmee zou Crelan één van de grootste bankengroepen van België worden.
Maar die overname rond krijgen is een weg met veel obstakels. In mei sprak de Europese Centrale Bank nog een negatief advies uit over de overnameplannen. De instelling sprak haar twijfels uit over de financiële slagkracht om de overname af te ronden, en stelde ook dat Crelan moest investeren in haar IT-infrastructuur om de integratie van platformen mogelijk te maken. Die investeringen gaat Crelan nu dus maken, wat de overname moet faciliteren.
Update 11u11: We hebben enkele aanpassingen aangebracht aan dit artikel over de context waarin de fusie tussen AXA Bank en Crelan plaatsvindt.