Nieuws

Heropflakkering coronavirus treft Europese beurzen

De beurzen leken lange tijd van de tweede golf bespaard te blijven, maar het coronavirus kent met niets of niemand genade.

De stijgende coronacijfers zorgen in ons land en andere Europese landen voor paniek onder de bevolking en strengere overheidsmaatregelen, maar dat leek de beurzen tijdens de eerste weken van oktober nauwelijks aan te tasten. Nu duikt de Bel-20, een beursindex met aandelen van twintig van de meest waardevolle Belgische bedrijven, toch al voor de tweede dag op rij in het rood. Dat schrijft De Tijd. Een daling van 2,5% is nu ook nog niet dramatisch, maar beursanalisten vrezen dat het coronavirus opnieuw grip gaat krijgen op de beurzen.

Enkele bedrijven die hardst delen in de klappen zijn Umicore, Solvay en Barco. Sterkste daler is echter AB InBev. Die daling is te wijten aan nieuwe maatregelen voor de horeca die onder andere de cafés weer vroeger doet sluiten en het aantal personen per tafel beperkt. Speculaties over maatregelen voor de horeca zijn vaak al voldoende om de aandelenkoers te beïnvloeden, omdat AB InBev haar grootste verkoopaandeel uit de horeca haalt.

Lockdownmaatregelen

Over heel Europa zien we gelijkaardige rode cijfers. Ook die worden vaak toegeschreven aan landen waar de overheid nieuwe lockdownmaatregelen heeft uitgesproken. Denk maar aan Nederland, waar alle horecazaken opnieuw vier weken zullen sluiten, en Frankrijk waar in de grootsteden een avondklok vanaf 21 uur komt.

Het zijn dan ook weer vooral de sectoren die zwaar onder de eerste golf leden die ook nu weer zwaar getroffen te zullen worden. Dat zijn onder meer de horecasector, maar ook luchtvaartmaatschappijen zoals KLM en Ryanair duiken in het rood omdat mensen hun reisplannen weer even opbergen. Ryanair bijvoorbeeld snoeide flink in haar winteraanbod.

In Parijs geldt sinds deze week een avondklok vanaf 21 uur.

Geen steunmaatregelen in Amerika

Europese beursanalisten kijken ook met enige bezorgdheid met wat er aan de andere kant van de Atlantische Oceaan aan het gebeuren is. De Amerikaanse beurs heeft vaak een sterke invloed op de Europese beurzen. Ook daar duiken de cijfers opnieuw in het rood, en gisteren staakte de belangrijkste beursindices S&P 500 en Nasdaq de rally. Er heerst zeer veel onzekerheid in het economische landschap. De economie schreeuwt om steunmaatregelen vanuit de overheid, maar minister van Financiën Steve Mnuchin heeft al min of meer laten optekenen dat die er niet voor de verkiezingen zullen komen.

Door de grote onzekerheid ruilen veel beleggers hun aandelen voor cash. Dat heeft de wisselkoers van de dollar wel even doen stijgen, maar voor de beurzen is lang aanhoudende onzekerheid een slechte zaak.

Kort herstel

De situatie is nog lang niet zo dramatisch als in maart en april. Toen bereikte beurzen wereldwijd het laagste punt sinds de bankencrisis in 2008. Die dip hield uiteindelijk niet zo heel lang aan, en tijdens de zomer werd er zelfs voorzichtig over een economisch herstel gesproken. De index Nasdaq, waar techgiganten zoals Apple en Google toebehoren, was zelfs op weg naar naar hoogste punt sinds 2001. Nu zijn beursanalisten dus een stuk minder optimistisch. Veel zal afhangen of Europese landen de tweede golf snel onder controle kunnen krijgen.

beursbusinesscoronacrisis

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken