Nieuws

Honeywell kondigt zijn nieuwste kwantumcomputer aan

Honeywell bereikt een nieuwe mijlpaal in de wereld van kwantumcomputers, en haalt met deze technologie de sterkste kwantumcomputer in huis.

Honeywell, de industriële techreus, zegt de meest krachtige kwantumcomputer te hebben ontworpen. Dat meldt het in een bericht op zijn website. Het apparaat, de Model H1, zou het hoogste kwantumvolume hebben en daarmee dubbel zo sterk zijn als de eerstvolgende computer in de kwantum-industrie. Op deze manier laat het de concurrentie ver achter zich liggen.

Honeywell is hiermee een ‘nieuwkomer’ als het om de ontwikkelingen rond quantum computing gaat. Bedrijven zoals Google en IBM zijn hier al een tijdje mee bezig, maar Honeywell heeft zich met de Model H1 mee in de strijd gegooid. “Wat onze kwantumcomputers zo sterk maakt, is het hoogste aantal qubits, met de kleinste foutmarges,” aldus Tony Uttley, voorzitter van Honeywell Quantum Solutions. “Dit is een combinatie van het gebruik van identieke, volledig geconnecteerde qubits en precisiecontrole.”

Kwantumvolume?

Een van de belangrijkste maatstaven is het kwantumvolume dat een computer kan halen. Het kwantumvolume werd als maatstaf ontwikkeld door IBM. Het neemt niet enkel de hoeveelheid qubits (eenheid van kwantuminformatie) in rekening, maar ook de connectiviteit en poort- en meetfouten. Vaak meten kwantumcomputers zich enkel af ten opzichte van elkaar op de hoeveelheid qubits. Op deze meer uitgebreide manier wordt de rekenkundige kracht van een kwantumcomputer veel beter in kaart gebracht. Meer kwantumvolume houdt dus een sterkere kwantumcomputer in.

De Model H1 werkt op 10 qubits en behaalt zo een kwantumvolume van 128. Eerdere toestellen, zoals de meest recente kwantumcomputer van IBM haalde een kwantumvolume van 64, en dat met 27 qubits. Honeywell verdubbelt hiermee de voorgaande rekenkracht en doet de hoop naar commerciële toepassingen toenemen.

Commercieel gebruik

Honeywell heeft een samenwerking opgestart met Azure Quantum, een kwantumplatform van Microsoft. Het bedrijf stelt ook dat organisaties toegang kunnen krijgen tot de supercomputer via de interface van Honeywell, of via het Azure Quantum portaal.

Eerder dit jaar berichtte Honeywell al dat het bezig was met de constructie van ’s werelds krachtigste kwantumcomputer. Nu het daar eindelijk mee klaar is, met mooie resultaten als gevolg, wordt het uitkijken hoe de technologie zich verder ontwikkelt. Al lijkt het nog steeds een beetje toekomstmuziek, toch brengen deze ontwikkelingen ons elke dag een stap dichter bij meer bedrijfsvriendelijke toepassingen die de wereld ongetwijfeld in een stroomversnelling brengt.  

businesshoneywellIBMquantum computing

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken