Nieuws

VS zet China’s grootste chipproducent SMIC mee op zwarte lijst

SMIC bouwt chiptechnologie voor heel wat grote Amerikaanse techbedrijven zoals Qualcomm, Broadcom en Texas Instruments.

Ook tijdens de laatste maanden van zijn ambtstermijn zet Donald Trump zijn handelsoorlog tegen China ongestoord verder. Volgens bronnen van Reuters zouden er vier nieuwe bedrijven worden toegevoegd aan de zwarte lijst van de Amerikaanse Staatsveiligheid. De naam van het chipbedrijf SMIC – dat voluit Semiconductor Manufacturing International Corporation heet – wordt door Reuters uitdrukkelijk genoemd. Die geruchten gaan al sinds begin oktober rond en lijken met de dag waarschijnlijker te worden.

SMIC is één van de grootste fabrikanten van chiptechnologie van China en heel de wereld. 4% van de globale productie van halfgeleiders zou kunnen toegeschreven worden aan SMIC, zegt een onderzoek van TrendForce. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het bedrijf veel handelsrelaties heeft in de Verenigde Staten. Die handelsrelaties werken in wederkerige richting. Voor haar materiaal heeft het Chinese bedrijf heel wat contracten met Amerikaanse technologiebedrijven, maar anderzijds zijn ook heel wat toonaangevende spelers klant bij SMIC. Onder andere Qualcomm, Broadcom en Texas Intruments (bekend van de iconische grafische rekenmachines) drijven handel met SMIC. Een Amerikaans handelsverbod tegen SMIC kan de globale waardeketen dus stevig door elkaar schudden.

Constructieve houding

In een reactie aan Reuters reageert het bedrijf vol onbegrip op de beslissing van de Amerikaanse Staatsveiligheid. SMIC zegt in het officiële statement zich altijd open en constructief te hebben opgesteld ten aanzien van de Amerikaanse regering en dat de producten louter voor commerciële doeleinden worden gefabriceerd. Net als alle andere Chinese bedrijven die in het vizier van de regering staan – denk maar Huawei en ByteDance – wordt ook SMIC ervan verdacht spionagetechnologie in opdracht van Peking te maken. Hoewel SMIC gedeeltelijk een overheidsbedrijf is, zegt het bedrijf nooit contacten met het leger gehad te hebben.

35 bedrijven

Als het handelsverbod tegen SMIC ook effectief via een decreet legaal wordt gemaakt, zou het verbod volgens Reuters op 11 januari van kracht gaan. Daarmee zou de lijst van Chinese bedrijven die op de zwarte lijst staan 35 namen tellen. Dat dwingt heel wat bedrijven tot het maken van moeilijke strategische beslissingen. Apple maakte vorige week bekend dat het haar productie zo veel mogelijk uit China gaat beginnen verplaatsen naar andere lageloonlanden zoals Vietnam om aan die restricties te ontsnappen.

Analisten beweren dat het een bewuste tactiek is van Trump om aan het einde van zijn ambtstermijn nog enkele bedrijven aan die lijst toe te voegen. Zo versterkt hij bij zijn aftreding zijn strenge beleid tegen China en zal het voor Biden, van wie wordt aangenomen dat hij een mildere houding ten aanzien van Chinese technologie zal hanteren, moeilijker worden om de plooien met Peking weer glad te strijken.

businesschinaHandelsverbodsmicvs

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600