Nieuws

KU Leuven krijgt Fair ICT Award voor duurzaam ICT-beleid

De award werd dit jaar voor de allereerste keer uitgereikt. KU Leuven wist de jury te imponeren met haar duurzame ICT-beleid.

De Katholieke Universiteit van Leuven mag zich de allereerste laureaat van de Fair ICT Awards noemen. Met die nieuwe erkenningsprijs willen de organisaties Fair ICT en Circulair Vlaanderen organisaties belonen voor hun inspanningen die zij leveren voor een duurzaam ICT-beleid. Naast KU Leuven behoorden de Universiteit Gent en meubelhandelaar Van Hoecke nv tot de genomineerden, maar het was uiteindelijk de grootste en oudste universiteit van ons land die de eer mocht opstrijken.

Bij KU Leuven reageren ze opgetogen over de erkenning. Het is heel fijn om te zien dat onze inspanningen zo bekroond worden. Dit is de culminatie van allerlei trajecten waar we al in 2009 mee zijn begonnen. Maar we blijven aan de weg timmeren”, reageert Sofie Pieraerd, hoofd Klanten- en Servicecentrum van ICTS KU Leuven.

Afbeelding: KU Leuven

Duurzaamheidslabel

Vier componenten uit het ICT-beleid van de KU Leuven wisten de jury te imponeren. Een eerste facet zijn de strenge duurzaamheidscriteria die de onderwijsinstelling hanteert bij de aankoop van nieuw materiaal. De universiteit gaat enkel in zee met leveranciers die akkoord gaan met duurzaamheidlabels en zelfs mensenrechtenclausules die in de aankoopdossiers neergeschreven staan. Zo wil de universiteit verzekeren dat het enkel materiaal aankoopt dat op maatschappelijk verantwoorde wijze geproduceerd is. Fair ICT spreekt van pionierswerk in Vlaanderen.

Een tweede leven

KU Leuven vestigt ook veel aandacht aan circulariteit. Oud materiaal wordt nooit zomaar weggegooid. Op het einde van de gebruikstermijn, voor het meeste ICT-materiaal is dat tussen vijf à 8 jaar, schenkt de universiteit de nog bruikbare apparaten aan non-profitorganisaties zoals Close the Gap zodat ze een tweede leven kunnen krijgen. Zijn de apparaten niet meer bruikbaar, dan worden ze teruggestuurd naar de fabrikant die het materiaal dan correct kan recycleren.

Servervirtualisatie

Ook voor centrale infrastructuur is er de nodige aandacht op vlak van duurzaamheid. Zeven jaar geleden telde de universiteit nog 60 computerzalen die allemaal koelingsystemen nodig hadden. De voorbije wist de KU Leuven dat aantal te reduceren tot 8 zalen, waarmee de universiteit haar energieverbruik flink wist te reduceren. De warmte die het nieuwe groene datacenter opwerkt, gebruikt de universiteit als groene energiebron om haar kantoorgebouwen mee te verwarmen.

Snelle opschaling

Tenslotte denkt KU Leuven ook proactief na over welke positie zij als instelling innemen in de duurzaamheidsketen, en hoe zij hun ecologische impact kunnen blijven verkleinen. Ze leggen hun leveranciers niet enkel strenge voorwaarden op, maar gaan ook met hen in dialoog over wat zij kunnen doen om de druk op de waardeketen kunnen verlichten. “Als associatie hebben we de kracht om andere organisaties en hogescholen binnen onze structuur mee te krijgen, en zo nog meer impact te creëren.” Op deze webpagina kan je meer informatie lezen over het duurzaamheidsbeleid van de KU Leuven.

businessduurzaamheidku leuven

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600