Nieuws

Microsoft: ‘Bing kan Google vervangen in Australië’

Google ligt op ramkoers met de Australische regering. Microsoft ziet een potentiële nieuwe markt voor haar zoekmachine Bing.

“Als deze wet erdoor komt, is Australië verlaten de enige oplossing.” Met dat statement verraste Mel Silva, topvrouw van Google in Australië en Nieuw-Zeeland, vriend en vijand in een open brief die ze eind januari publiceerde. Google leeft al enige tijd in conflict met de Australische regering rond het tonen van nieuwssnippets via de zoekmachine. De regering wil Google met een wet verplichten om nieuwsuitgevers voor de snippets te betalen. Maar dat weigert Google omdat zij vinden dat ze uitgevers juist een dienst bewijzen door de snippets in hun zoekmachine te tonen. Google legt dus nog liever haar diensten plat dan overstag te gaan.

Australische premier Scott Morrison liet al verstaan niet onder de indruk te zijn van Googles dreigementen, en repliceerde dat als Google zich niet naar de Australische grondwet wil schikken ze inderdaad mogen ophoepelen. Nu het conflict dreigt te escaleren, zien concurrenten een kans om hun marktaandeel uit te breiden in Australië. Vooral Microsoft lijkt zich al te mengen in de strijd.

Unieke kans voor Bing

Hun zoekmachine Bing staat namelijk al sinds de lancering in 2009 in de schaduw van Google Search. Globaal zou het marktaandeel van Bing niet boven de 3% uitkomen, tegenover 91% voor Google. In Australië heeft Google zelfs 94%, en haalt Bing 3,74% (cijfers: Statcounter). Een vertrek van Google biedt dus een unieke kans voor Microsoft om die verhoudingen te wijzigen.

Het softwarebedrijf smeedt het ijzer dan ook nu het nog heet is. CEO Satya Nadella zou al overlegd hebben met premier Morrison om uit te leggen hoe Bing de zoekmachine van Google kan vervangen. De twee heren zouden ook over de richtlijnen die de wetgeving voorschrijft, want uiteraard zal ook Bing zich hiernaar moeten schikken. Dat heeft de premier zelf openbaar gemaakt via Reuters. Microsoft wenst zelf nog niet te reageren gezien het bedrijf niet uitdrukkelijk genoemd wordt in de nieuwe wet.  

Wat doet Facebook?

Een ander bedrijf dat wél bij genoemd wordt is Facebook. Nieuwsuitgevers maken ook graag gebruik van het socialmediaplatform om hun links te delen, die vaak een korte omschrijving van de inhoud bevatten. Maar Facebook vergoedt uitgevers daar evenmin voor om dezelfde redenen als Google. Mark Zuckerberg is op dit moment in vol overleg met de regering om tot een gentleman agreement te komen. Toch beweren bronnen dat de CEO niet snel grote veranderingen zal maken.

Australië is lang niet het enige land dat Google en Facebook wil laten betalen voor nieuws. De Europese Unie stemde in 2019 de omstreden auteursrechtwet Artikel 13. Frankrijk is één van de eerste landen die de wet in haar eigen nationale wetgeving heeft trachten toepassen. Dat heeft voor een lang juridisch conflict met Google gezorgd. Google heeft uiteindelijk wel een akkoord gesloten met Franse uitgevers voor een vergoeding.

bingbusinessgooglesearch engine

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken