Nieuws

Australië duwt mediawet door ondanks nieuwsblokkade Facebook

Facebook hoeft geen toegevingen te verwachten aan de mediawet die resulteerde in een ban voor alle Australische nieuwsuitgevers.

Op dit moment komt de Australische senaat samen om de nieuwe mediawet voor nieuwsinhouden nog eens te bekijken. De wet is al sinds de eerste stemming in december onderwerp van discussie. Google en Facebook voeren een hevige strijd om de mediawet tegen te houden, omdat die hen zou (kunnen) verplichten te betalen voor inhouden van nieuwsmedia als die op hun platformen getoond worden.

De Australische regering wil met de wet noodlijdende mediabedrijven een reddingsboei toewerpen, maar de techbedrijven vinden de maatregel duidelijk buiten proportie. Om het protest wat kracht bij te zetten, nam Facebook het drastische besluit om nieuws volledig te blokkeren voor Australische gebruikers en nieuwsuitgevers te verbieden om posts te delen.

‘Juiste balans’

De acties van Facebook zullen echter maar weinig verschil maken. Het plan van de regering blijft om de omstreden mediawet er alsnog door te duwen. De regeringsleiders rekenen erop dat de senaat geen grote aanpassingen gaat vragen aan het wetsontwerp. De wet kan immers eveneens de steun van het hoogste wettelijke orgaan genieten. Dat durfde minister van Financiën Simon Birmingham zonder verpinken al te bevestigen aan een Australische radiozender (via Reuters). “De mediawet streeft naar het zoeken van een juiste balans in het medialandschap. Het wetsontwerp zoals het nu op papier staat garandeert die balans”, vertelde hij tijdens een interview. Als de Senaat haar goedkeuring geeft, staat niets nog in de weg om de wet te implementeren.

De minister hoopt dat Facebook terugkomt op haar besluit en naar overleg streeft met de nieuwsuitgevers. Daarvoor hoeven de principes van de wet zelfs niet gebruikt te worden, de wet dient vooral als een hulpmiddel voor mediabedrijven om een betere deal te vinden. Google verzette zich ook lang tegen de wet en dreigde zelfs haar zoekmachine te verwijderen in Australië, maar de techgigant koos uiteindelijk toch voor een gulden middenweg. “Het is nog niet te laat voor Facebook om te doen wat Google deed”, aldus Birmingham. Facebook wenste niet te reageren.

Misinformatie

Facebook leeft niet in een totale oorlog met Australië. DIGI, een lobbygroep die de techgiganten vertegenwoordigt, bevestigde dit weekend dat Facebook samen met Google, Twitter en andere socialmediaplatformen overeenstemming hebben bereikt over een gedragscode om de verspreiding van misinformatie beter te stoppen. Enkele maatregelen die de techbedrijven beloven te nemen is het actiever opsporen van ‘fake news-bots’, de bron van gedeelde content duidelijker tonen en een jaarlijks transparantierapport neerleggen.

Wil je helemaal mee zijn met het conflict tussen Australië en de big tech? Lees dan dit samenvattende achtergrondstuk: “Google vs Australië: nationaal akkefietje met globale gevolgen?”

australiebusiness

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken