Nieuws

Verenigd Koninkrijk start onderzoek naar Apple App Store

De Britse marktwaakhond wil onderzoeken of Apple zich met de gebruiksvoorwaarden van de App Store oneerlijk opstelt voor ontwikkelaars.

Dat meldt de Competition and Markets Authority (CMA) vandaag in een persbericht dat werd opgepikt door techsite TechCrunch. Na een reeks klachten van ontwikkelaars wil de waakhond kijken of Apple zich hier inderdaad schuldig maakt aan concurrentiebeperkende gebruiksvoorwaarden.

Volgens ontwikkelaars hangt de goedkeuring van hun apps om in de App Store te komen vast aan verscheidene voorwaarden die volgens hen oneerlijk zijn. Om te beginnen zouden ze hun apps enkel beschikbaar mogen maken op iPhones en iPads middels de App Store. Daarnaast zou ontwikkelaars gedwongen worden om het betaalsysteem van Apple te gebruiken bij in-app aankopen. Apple rekent hier steeds een commissie van 30% aan.

Onderzoek gaat van start

De CMA stelt wel duidelijk dat het slechts met het onderzoek start, en dat er nog geen uitspraken zijn: “Het onderzoek van CMA zal afwegen of Apple een dominante positie heeft in verband met de distributie van apps op Apple-toestellen in het Verenigd Koningkrijk – en als het zo is, of Apple oneerlijke of anti-competitieve voorwaarden oplegt aan ontwikkelaars die de App Store gebruiken, wat leidt tot minder keuze voor gebruikers of het betalen van hogeren prijzen voor apps en add-ons.”

“Miljoenen mensen gebruiken elke dag apps om het weer te bekijken, een spel te spelen of eten te bestellen. Als er dan klachten zijn dat Apple zijn positie in de markt misbruikt om voorwaarden te stellen die oneerlijk zijn of de vrijheid van keuze beperken – wat er potentieel voor kan zorgen dat klanten zaken mislopen bij het kopen en gebruiken van apps – dan moet dit worden onderzocht”, aldus Andrea Coscelli, Chief Executive van de CMA.

Rotte appel?

Het is niet de eerste keer dat de App Store van Apple onder vuurkomt te liggen. Vorig jaar was er nog het grote conflict tussen Apple en Epic Games, de ontwikkelaar van het populaire Fortnite. Ook hier werd de app-winkel beschuldigd van oneerlijk gedrag, omdat het volgens de game-ontwikkelaar te hoge commissies eiste. Epic Games probeerde het betaalsysteem van Apple te omzeilen, waarna Apple de Fortnite-app uit de winkel verwijderde. Epic Games kondigde vorige maand nog aan dat het een klacht neer had gelegd bij de Europese Commissie.

Appleapple app storebusinesszakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken