Nieuws

EU werkt ‘digitale kompas’ uit om onafhankelijk te worden van Amerika en China

De Europese Unie wil technologie opnieuw dichter bij huis laten bouwen. De ontwikkeling van halfgeleiders en kwantumtechnologie staan centraal in dat plan.

Eurocommissarissen Margrethe Vestager en Thierry Breton stellen vandaag in het Europees Parlement een ‘digitale kompas’ voor, een stappenplan waarmee de Europese Unie tegen uiterlijk 2030 haar afhankelijkheid van Amerikaanse en Chinese technologie stapsgewijs wil afbouwen. Dat moet Europa in staat stellen om de digitale achterstand op de Verenigde Staten en Azië weer in te halen.

Een belangrijke component in het plan is de productie van halfgeleiders op Europese bodem opkrikken. Halfgeleiders zijn nodig voor de productie van computerchips voor allerlei producten, van smartphones tot IoT-toepassingen. Europese bedrijven besteden de productie van halfgeleiders nu vooral uit aan Aziatische landen om productiekosten uit te sparen. De huidige crisis in de chipsector toont de mankementen van die supplychain. Europa moet daarom mee inzetten op eigen productie.

De plannen van de Commissie zijn ambitieus: over 10 jaar zou Europa al goed moeten zijn voor 20% van de globale productie. “Het is onze vooropgestelde ambitie dat tegen 2030 de productie van geavanceerde en duurzame halfgeleiders en processoren ten minsten 20% van de wereldproductie uitmaakt”, is te lezen in een document dat Reuters kon inkijken.

Kwantumtechnologie

Halfgeleiders vormen de basis van het digitale kompas-plan, maar Europa moet ook meer gaan investeren in de ontwikkeling van kwantumtechnologie. Kwantumcomputers beginnen eindelijk hun waarde te bewijzen binnen wetenschappelijk onderzoek. Zo kunnen ze ingezet worden om snel medicijnen tegen onbekende ziektes te ontwikkelen, zoals het (niet meer zo onbekende) coronavirus dat Europa blijft kwellen. Over vijf jaar wil de Europese Unie zijn eerste kwantumcomputer klaar hebben, om tegen 2030 een toonaangevende rol te kunnen spelen in het onderzoek naar kwantumtechnologie.

Tenslotte wil Europa de uitbouw van Gaia-X versnellen om bedrijven een Europees alternatief te bieden voor de Amerikaanse cloudleveranciers AWS, Microsoft Azure en Google Cloud. Daarvoor moeten minstens 10.000 nieuwe duurzame datacenters worden gebouwd verspreid over het continent. Het Gigabit-netwerk moet elke EU-burger toegang verlenen tot 5G, nog een technologisch domein waarin Europa voorlopig achter de feiten aanloopt. Het Europees Parlement zal vandaag moeten beslissen of de uitgangspunten van de digitale kompas haalbaar zijn.

businessdigital transformationeu

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren