Uber moet Britse chauffeurs correct minimumloon betalen
Uber probeerde vijf jaar lang de beslissing van de Londense rechtbank, die het bedrijf verplichtte chauffeurs als werknemers te registreren, om te draaien. Chauffeurs die voor het taxibedrijf werkten, hadden tot op heden altijd het statuut van zelfstandigen zodat zij hun uren flexibel konden betalen. De beslissing van de rechtbank hield voor Uber in dat het haar chauffeurs moet voorzien van een sociale zekerheid, betaalde verlofdagen en een correct minimumloon volgens de Britse baremaregels. Omdat zij niet het statuut van bedienden krijgen, is Uber niet verplicht hen voor ziektedagen te vergoeden of betaald ouderschapsverlof toe te kennen.
Kort na de uitspraak maakte Uber bekend hoe het dat minimumloon zou gaan berekenen. Het minimumloon voor een arbeider ouder dan 25 jaar bedraagt 8,72 pond per uur (10,19 euro per uur). Uber meent dat het zijn werknemers enkel dient te betalen op het moment dat zij effectief een passagier aan het vervoeren zijn. Eventuele kosten die de chauffeurs maken zouden ook worden afgetrokken van het loon. Chauffeurs zijn niet tevreden met die loonberekening.
Tot 50% minder loon
Twee Londense Uber-chauffeurs stapten, gesteund door de Britse vakbondsorganisatie voor taxichauffeurs, opnieuw naar de rechtbank om dat te herbekijken. Uit studies blijkt dat Uber-chauffeurs een derde van de tijd dat ze aangemeld zijn op de applicatie zitten te wachten op passagiers. De chauffeurs rekenden uit dat door enkel de ‘actieve’ tijd te betalen chauffeurs tot 50% van hun loon zouden kunnen verliezen. Ook zou het niet eerlijk ten aanzien van chauffeurs dat Uber unilateraal besliste onkosten mee te nemen in de loonberekening.
Opnieuw koos de rechtbank van Londen de kant van de chauffeurs. Uber zal zijn 70.000 Britse chauffeurs dus voor de volledige tijd dat zij aangemeld zijn in het systeem moeten uitbetalen. Staatssecretaris voor Bedrijfsleven Kwasi Kwarteng liet aan Sky News al weten zich achter die beslissing te scharen. De uitspraak kan ook gevolgen hebben voor maaltijdbezorgers zoals Deliveroo en Uber Eats.
Rechtszaak in België
Het zou kunnen dat Uber binnenkort ook in België zijn chauffeurs als vaste werknemers zal moeten uitbetalen. De Administratieve Commissie ter regeling van de Arbeidsrelatie stelde in juli 2020 een chauffeur die dat aanvroeg in het gelijk. Uber heeft wel beroep aangetekend tegen die uitspraak. Dat beroep is nog niet behandeld door het Belgische gerecht. De Amerikaanse staat Californië was de eerste juridische entiteit om Uber nieuwe arbeidsverplichtingen op te leggen.