Techbedrijven willen chips in VS produceren
Het ziet ernaar uit dat er op lange termijn een oplossing komt voor het huidige tekort aan chips. Om de crisis aan te pakken komen meerdere halfgeleider gebruikende en producerende bedrijven samen. Hiermee willen ze de huidige Amerikaanse infrastructuur versterken en uitbouwen. Met de oprichting van de Semiconductors in America Coalition (SIAC) hopen ze om het Amerikaanse beleid rond het onderzoek en de fabricage van halfgeleiders op weg te helpen. Dat blijkt uit een persbericht op de website van de SIAC.
De lijst van de bedrijven die deze coalitie vormen is vrij groot en bevat alle grote namen, waaronder Google, Amazon, Apple, Microsoft, AMD, Intel, IBM, Qualcomm, HP en ARM. Dankzij deze samenwerking willen ze voldoende financiering samen te krijgen om de CHIPS for America-act te ondersteunen. Deze regelgeving zou wettelijke ondersteuning voorzien vanuit de Amerikaanse overheid voor de binnenlandse productie van halfgeleiders, maar geen financiële hulp. President Biden vroeg daarom om tussenkomst van de sector in de vorm van 50 miljard dollar om het plan waar te maken.
Lange termijn
Om de oprichting van de alliantie al meteen kracht bij te zetten werd er een brief aan het Amerikaanse Congres gestuurd. Daarin vraagt men om op lange termijn te denken. “Het huidige tekort aan halfgeleiders heeft een impact op een brede waaier aan industrieën doorheen de economie. Om dit probleem op korte termijn aan te pakken moet de overheid niet tussenbeide komen, omdat de industrie werkt om het huidige gebrek aan balans tussen vraag en aanbod dat het tekort veroorzaakt recht te zetten”, aldus de brief van de SIAC. “Op langere termijn zou een robuuste financiering van de CHIPS-act Amerika helpen om de bijkomende capaciteit te bouwen die nodig is voor een meer veerkrachtige bevoorrading om er zeker van te zijn dat de nodige technologieën er zullen zijn als we ze nodig hebben.”
Momenteel woeden er flinke tekorten op de bevoorrading van chips voor allerlei toestellen, gaande van computercomponenten tot processoren voor auto’s. Indien men voldoende financiering vindt, dan zou de alliantie een aanzienlijke impact kunnen hebben op de toekomst van de halfgeleiderproductie. Naast het maken van een buffer voor situaties zoals onze huidige chiptekorten worden de bedrijven ook minder afhankelijk van buitenlandse producenten. Wat het effect hiervan wordt op de markt, blijft afwachten.