Brusselse databibliotheek analytics.brussels breidt uit
Het dataplatform analytics.brussels is een project van hub.brussels, een agentschap dat bedrijven in het Brussels Gewest ondersteunt, en lanceerde in 2016. De voornaamste doelstelling was om relevante statistieken en onderzoeken beschikbaar en vooral tastbaar te maken voor ondernemers, journalisten, beleidsmakers en iedereen die daar baat bij kan hebben. Door de data ter beschikking te stellen wil hub.brussels vooral ook voorkomen dat gegevens kunnen gemanipuleerd worden.
De eerste versies van de databibliotheek focusten voornamelijk op het meten van commerciële activiteiten in de belangrijkste winkelstraten in het Gewest. In een vernieuwde versie die hub.brussels ons vandaag virtueel heeft gedemonstreerd, omvatten de gegevens veel meer socio-economische domeinen. Je kan tegenwoordig bijvoorbeeld gegevens raadplegen over de belangrijkste import- en exportpartners van het Brusselse Gewest en profielen van de inwoners van onze hoofdstad. Zo dient analytics.brussels des te meer als de databibliotheek voor ondernemerschap in Brussel.
Hoe werkt analytics.brussels?
Via het menu Bibliotheek op de webpagina kan je toegang krijgen tot de statistieken. Die worden aangeboden in de vorm van analyserapporten en visuele grafieken. Klikken we bijvoorbeeld op het rapport Handelsaanbod in de Brusselse handelswijken dan kan je voor elke wijk of gemeente in het grondgebied van Brussel een telling van het aantal handelszaken raadplegen, onderverdeeld in categorieën. Je kan daarbij nog verder gaan inzoomen op een bepaalde straat. Interessante gegevens gevonden? Dan kan je ze gratis downloaden in png-, ppt- of pdf-formaat.
De visualisatie van de rapporten zal verschillen naargelang de gegevens. Nemen we één van de nieuwe categorieën onder de loep, import en export, dan kan je per land een overzicht opvragen van de handel die het Brusselse Gewest met dit land drijft. Via het kader ‘Meer informatie’ biedt hub.brussels tips aan voor ondernemers die exportcontracten willen opzetten in dit land.
Verkies je toch liever ruwe data om er zelf analyses op uit te voeren, dan kan via het menu ‘Open data’ spreadsheets opvragen met resultaten uit verschillende types onderzoeken, gaande van surveys bij inwoners tot het tellen van handelszaken en voetgangers. Alles is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels.