Nieuws

Bitcoin als wettig betaalmiddel? Bevolking El Salvador ziet het niet zitten

In een enquête heeft de bevolking van El Salvador laten verstaan dat ze Bitcoin of andere cryptomunten niet aanvaarden als wettig betaalmiddel.

Het Centraal-Amerikaanse land El Salvador wil het eerste land ter wereld worden dat Bitcoin als een wettig betaalmiddel accepteert, naast de Amerikaanse dollar. President Nayib Bukele wist in juni een nieuwe wet door het parlement goed te laten keuren en die zou vanaf 7 september van kracht worden. De wet betekent een belangrijke legitimatie voor de cryptomuntenmarkt, maar de bevolking zit er niet bepaald op te wachten. Dat blijkt uit een onderzoek van de nationale universiteit die meer dan duizend El Salvadorianen bevroeg over de wet. Afgerond gaf 68% aan de cryptomunt niet als betaalmiddel te willen.

Onvoldoende kennis en weinig vertrouwen

Waarom kant de bevolking zich tegen Bitcoin? Daar gingen de onderzoekers dieper op in. Maar liefst 9 op de 10 inwoners van het land heeft onvoldoende kennis over hoe cryptomunten precies in elkaar zitten. 8 op de 10 heeft dan weer weinig tot geen vertrouwen in Bitcoin. Zij denken dat vooral de regering en de rijkere (buitenlandse) inwoners van het land zullen profiteren van de wet.

Hoewel het land er de laatste jaren beter bij vaart, is de armoedegrens in El Salvador nog steeds hoog. In 2017 bevond 29% van de bevolking zich onder de armoedegrens (bron: World Bank Group). Aangezien er geen recentere cijfers voor handen zijn, is het nog onduidelijk welke impact de coronapandemie op hun economie gehad heeft.

Ook Turkije zegt neen

Zo blijft het zoeken naar erkenning voor Bitcoin en de rest. Economische experten staat er eerder wantrouwig tegenover omwille van het grillige koersverloop en het ontbreken van regulering. Het zal daarom wellicht nog even duren vooraleer Bitcoin op grote schaal kan doorbreken als internationaal betaalmiddel. Turkije heeft het gebruik van cryptomunten in een commerciële context al bij wet verboden. Eén bitcoin staat vandaag gewaardeerd op 41.617 euro (bron: BTCDirect).

Vind jij dat cryptomunten zouden mogen erkend worden als wettig betaalmiddel in België? We horen graag je mening in de reacties.

bitcoinblockchainbusiness

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600