Financiële start-up Lydia wordt unicorn
Een paar weken geleden kondigde de Franse fintech Lydia aan dat het een spannende toevoeging wil doen aan hun betaal-app. Ze willen namelijk de mogelijkheid bieden om aan kleine gebruikers toegang te geven tot cryptovaluta en aandelen. Het plan bleek een schot in de roos: inmiddels is er in deze Series C-ronde 100 miljoen dollar opgehaald. Met deze financieringsronde heeft de startup de status van unicorn behaald, wat betekent dat de waarde van het bedrijf wordt gewaardeerd op meer dan 1 miljard dollar.
Vertrouwen in meer
“Wat echt indrukwekkend is aan deze ronde, is dat deze voornamelijk wordt gefinancierd door bestaande investeerders”, vertelde Lydia mede-oprichter en CEO Cyril Chiche. Zo leggen veel bestaande investeerders, zoals Tencent, Accel en Founders Future meer geld op tafel en sluiten ook Dragoneer en Echo Street zich aan bij deze lijst investeerders. Dat is niet zo vreemd, bij goede vooruitzichten wordt er lustig geïnvesteerd in durfkapitalen. Bij concurrerende start-ups staan investeerders te dringen om een deel van de taart, zeker als er al goede resultaten werden behaald, zoals bij Lydia. Het bedrijf is van plan om de komende drie jaar 800 mensen in dienst te nemen, waarvan 160 mensen alleen al in 2022. Tegen 2025 hoopt het bedrijf dat 10 miljoen klanten in Europa Lydia als hun primaire account zullen gebruiken.
De geschiedenis van Lydia
Aanvankelijk was Lydia een peer-to-peer betalingsapp. Na het toevoegen van je persoonlijke betaalgegevens, kun je mobiele betalingen verzenden en ontvangen met andere Lydia-gebruikers. In Frankrijk werd de app vrij snel trending: sinds de lancering in 2013 hebben ze 5,5 miljoen gebruikers. Ongeveer een derde van alle Fransen tussen 18 en 35 jaar gebruikt de app. Door de jaren heel is de app uitgegroeid tot een financiële super-app met een breed scala aan functies en financiële producten. Zo kunnen gebruikers kunnen een virtuele of fysieke creditcard krijgen die werkt op het Visa-netwerk. Er is zelfs een mogelijkheid om snel geld te lenen, van 100 euro tot 3000 euro. Ook is het mogelijk om geld gemakkelijker te beheren door gedeelde subaccounts aan te maken die gedeeld kunnen worden met andere Lydia-gebruikers. “Wat we meemaken is de heruitvinding van de financiële sector,” vertelde Cyril Chiche. Volgens hem gaan mensen over een paar jaar niet meer op dezelfde manier met geld om. Sommige bedrijven zullen het krijgen, terwijl anderen niet veranderen.
Meer financiële diensten
Naast het beheren van geldzaken en het aangaan van kleine leningen wil Lydia nu uitbreiden in de aandelen- en cryptohandel. Hiervoor gaat het bedrijf een samenwerking aan met Bitpanda, waardoor het makkelijke dan ooit moet worden om kleine hoeveelheden geld te investeren. Lydia en Bitpanda bieden fractionele aandelen aan, zodat het bijvoorbeeld mogelijk is om Apple-aandelen voor 10 euro te kopen. Gezien het succes van de handel in Robinhood en Cash App in de VS, zou de nieuwe handelsfunctie een grote kans kunnen zijn voor de toekomst van de Franse startup. Zo kweekt Lydia nog meer betrokkenheid bij hun veelzijdige financiële app.
Geld voor geld
Het businessmodel van Lydia is vrij duidelijk. Naast het verdienen aan rente voor de leningen en creditcards, moeten gebruikers ook betalen om de app te kunnen gebruiken. Kleingebruikers kunnen gratis gebruikmaken van de app, maar willen ze verder gaan, dan moet er worden overgeschakeld naar premium abonnementen.